Haber: Adnan KARABULUT

Bolu Belediyesi tarafından yenilenecek olan Yukarı Çarşı’ya ilk kazmayı Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan vurdu. Çalışmaların başladığı Yukarı Çarşı’nın zemininde bulunan parke taşları sökülmeye başlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Tanju Özcan, “Burası bizim en tarihi sokağımız. Biz böyle görüyoruz. Burayı güzelleştireceğimize dair söz vermiştik. Burada eski projeden farklı olarak yeni bir proje Anıtlar Kurulu’ndan geçti. Yaz döneminde de hemen başlayacağız dedik. Burada çok kapsamlı bir çalışma yapılacak. Bütün sokaklarımızın alt yapısını tamamen değiştireceğiz. Yeni ve modern taşlar ile burayı kaplayacağız ve aydınlatmasını yapacağız. Bunlar biter bitmez de saçak ve levhalar ile donatacağız. Fen İşleri Müdürlüğümüze sordum buraya gelmeden. Mahcup olmayacağız ve buradan söz vereceğiz” dedi.

“BURADA ÇALIŞANLARI RAHAT BIRAKMAYACAĞIM”

Yapılacak çalışmaların sokak sokak ilerleyeceğini dile getiren Başkan Özcan, “Sokak sokak çalışmalar yapılacak. Yani bir sokağın alt yapısı bitip kaplamaları yapılınca yeni sokağa geçilecek. Mümkün olduğunca az şekilde esnafımızı mağdur ederek bunu yapmayı planlıyoruz. Buradaki alt yapı, kaplama ve elektrik işleri en geç 3 ayda bitecek. Ben bunun sözünü arkadaşlardan aldım. Bu çalışma biter bitmez saçak ve levhalar da projeye uygulanacak. Burası bambaşka bir hale gelecek. Daha çok turist çeken ve insan sirkülasyonun arttığı bir bölge haline gelecek. Benim çok önem verdiğim bir proje. Her gün gelip burada projenin takipçisi olacağım. Burada çalışanları rahat bırakmayacağım” diye konuştu.

“TAMAMI İÇİN HARCANACAK PARA YAKLAŞIK 6 MİLYON TL”

Yukarı Çarşı’da yapılacak olan çalışmaların bedelini de söyleyen Başkan Özcan, “Geçtiğimiz günlerde Valiliğe bir yazı yazdık. Burada yapılan kaplamalar ile ilgili seçimlerden önce bir söz vermiştim. Usulüne uygun yapılmamış. Kentsel dönüşüm alanına alınmamış. Arsa sahiplerinden talep toplanmamış. Burada yapılacak 8 milyon TL’lik harcamayı hukuken isteme hakkımız yok ve ben istemeyeceğim. Bunun bir seçim sözü olmadığını da bütün Yukarı Çarşı esnafımız görmüş oldu. Sonrasının parasını isterim demiştim. Sonrası ile ilgili ihale gerçekleşti. 2,5 milyon TL bu işlemler için para harcanacak. Tamamı için harcanacak para yaklaşık 6 milyon TL. Bu 2,5 milyon TL’yi esnafımız için ödemeye hazırız. Siz geçmişte verdiğiniz sözü tuttunuz. Biz de taşın altına elimizi sokalım. Aslında anlaştık. Sadece taksitlendirme meselesi ile ilgili sorun var” ifadelerini kullandı.

“ESNAFIMIZDAN PARA İSTEMEK ZORUNDA KALMAYIZ’”

Bolu Valiliğine Kültür Varlıkları Fonu’nda Bolu Belediyesi’ne ayrılan 2,5 milyon TL için yazı yazdığını dile getiren Özcan, “Kültür Varlıkları Fonu var. Bunun amacı bu tür tarihi cadde ve sokaklarda kullanılmak için tahsis edildi. Bu fonun kaynağı belediyelerin emlak vergilerinin yüzde 10’undan geliyor. Geçen yıl bu parayı kullanamadık. Çünkü uzun yıllar boyunca yatırılmamış. Ama bu yıl yapılandırma kanunundan faydalandık ve Valiliğe müracaat ettik ve yapılandırdık. Sayın Valimize ben bir dilekçe yazdım. ‘O fondan 2,5 milyon TL’yi bize aktarırsanız, biz burada yapılacak yeni çalışma için esnafımızdan para istemek zorunda kalmayız’ dedim. O parayı istemek bizim hakkımız. Valilik o parayı vermek durumunda. Somut bir şekilde bizden başka talepte bulunan yok” diye konuştu.

“YUKARI ÇARŞI ESNAFIMIZIN DA BOLUMUZUN DA YÜZÜ GÜLSÜN”

Başkan Özcan, “Biz o parayı alırsak burada 145 esnafımız 2,5 milyon TL ödemekten kurtulacak. Valimizden rica ediyorum. Esnafımız zaten ekonomik krizden dolayı zor durumda. Burada yapılacak çalışmalar 6,5 milyon TL. Biz esnafa düşen 2,5 milyon TL’yi de almak istemiyoruz. Hakkımız olan parayı bize verin. Yukarı Çarşı esnafımız bu konuda bilgili. Biz üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Herkes de kendi üzerine düşeni yapsın. Ben bu durumda esnafın 2,5 milyon TL ödemesini istemiyorum. Ben buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Hiçbir şey için kullanılmayan parayı bize tahsis edin. Yukarı Çarşı esnafımızın da Bolumuzun da yüzü gülsün” dedi.

“ÖMRÜNÜ DOLDURMUŞ”

Özcan, “Çalışmamız hayırlı uğurlu olsun. Uzun yıllardır buraya kazma vurulmamıştı. Alt yapısında biraz zorlanacağımız sokaklar olabilir. Bir anda her yerde başlamayacağız. Amacımız Yukarı Çarşıyı güzel hale getirmek. Şimdiki taşlardan çok daha dekoratif bir taş döşeyeceğiz. Ben çalışmaları her zaman takip edeceğim. Gerekirse olmayan yerleri yeniden düzelttireceğim. Burası kaliteli yapılmış. Uzun yıllar da kullanılmış ama ömrünü doldurmuş” ifadelerini kullandı.

“ESNAFIMIZ SAAT 5’DE KEPENKLERİ KAPATMASIN”

Çalışmaların ardından Yukarı Çarşı esnafından da isteği olduğunun altını çizen Özcan, “İnşallah Bolu’da yapılan her çalışma Necdet Gören’in zamanındaki çalışmalar gibi olur. Burası da Necdet Gören zamanında yapılmış. Burası geceleri karanlık ve izbe bir hale gelmeyecek. Burası artık aydınlatmalar sayesinde aydınlık hale gelecek. Esnafımızdan da isteğim şu; biz yapalım burayı, esnafımız da saat 17.00’de kepenkleri kapatmasın. Burası gece geç saatlere kadar işleyen bir yer haline gelsin. Burada bir alışkanlık var. İlk esnaf kepenk indirirse diğerleri de kepenkleri indiriyor. Bu alışkanlığı kıralım. Çünkü turizm kenti olmaya çalışıyoruz ve ciddi adımlar atıyoruz. Turizmin ana noktalarından birisi de bu cadde olacak. O yüzden esnafımız da saat 17.00’de kepenkleri kapatıp gitmesinler” ifadelerini kullandı.