2014 Yerel Seçim sürecine girilmesiyle, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ilgili esaslar üzerinden seçim gününe kadar aşamalarına göre uygulanması gereken programı açıkladı.
Seçimlere ilişkin resmi süreç, 01 Ocak 2014 tarihinde başlatılarak, YSK tarafından hazırlanan seçim takvimi, Gerede İlçe Seçim Kurulu'nca siyasi parti ilçe teşkilatlarına duyuruldu.
Mahalli idareler seçimleriyle ilgili takvim, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına göre, seçim başlangıç tarihi 1 Ocak 2014'te başlatılırken, mahalli idareler seçimleri 30 Mart 2014 Pazar günü gerçekleştirilecek.
Yüksek Seçim Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, büyükşehir belediye başkanlığı seçimine ilişkin kanunlarda bazı boşluklar olduğu ifade edildi.
Kanuni boşlukları doldurmak için, YSK'nın bir takım kararlar aldığı belirtilirken, bu doğrultuda, ön seçimlerle ilgili itiraz, il seçim kurullarınca incelenip, kesin karara bağlanacak. Büyükşehir belediye başkanı geçici adaylarına karşı ilk itiraz; il seçim kurullarına, il seçim kurulu kararlarına karşı itiraz da YSK'ya yapılacak.
Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin parametrelerin, SEÇSİS'ten tanımlanması ve seçime katılabilecek siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu'nca ilanı ise, 2 Ocak'ta yapıldı.
3 Ocak – 10 Ocak 2014 tarihleri arasında, partilerin seçimler için hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ya bildirmesi talep edilirken, bu listeler 11 Ocak'ta il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırılacak. Siyasi partiler, ön seçim yöntemiyle aday belirlemesi yapacakları seçim çevrelerine ilişkin, ön seçimde oy kullanacak partili üyeleri gösteren listelerini, 12 Ocak'ta ilçe seçim kurullarına göndermeye başlayacak.
Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak çekilecek kura, tarih ve yerleri 21 Ocak'ta YSK tarafından partilere bildirilecek. 27 Ocak günü ise, kura çekilerek ilan edilecek. 9 Şubat 2014 Pazar günü, ön seçim üzerinden aday yoklaması yapılacak.
18 Şubat günü sandık kurulu oluşum çalışmalarına başlanarak, 21 Şubat'ta geçici aday listeleri, 2 Mart'ta ise kesin aday listeleri ilan edilecek.
13 Mart'ta seçimde görevlendirileceklere yönelik eğitimler başlarken, 20 Mart'ta da seçim propaganda ve yasakları başlayacak. Oy verme işlemi de 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak.