Geçtiğimiz gün Yukarı Çarşı Esnafının bir araya gelerek Pazar günü çalışma ruhsatlarına yapılan zamma tepki göstermesinin ardından harekete geçen Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yoltaş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile görüştü. Konu çözülene kadar hiçbir esnafa belediye tarafından baskı yapılmayacağının sözünü Başkan Yılmaz'dan aldığını dile getiren Yoltaş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Pazar günü çalışma ruhsatı ile ilgili sıkıntı yaratılamamasını ve esnafın rahatsız edilmemesi için gerekli talimatları verdi” dedi.
Hafta sonları iş yerlerinin açılması için Bolu Belediyesi'nden alınan ryhsata bakanlar Kurulu tarafından yapılan zam sonrası, küçük esnaf isyan etmişti. Esnaftan gelen tepkiler sonrası harekete geçen S.S. Bolu Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Yoltaş'ın, esnafın isyanını Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'a iletti.
Yılmazla yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Yoltaş, Bolu Esnaf ve Sanatkarı arasında şu anda Pazar günü açma ruhsatları ile ilgili bir bilgi kirliliği dolaşmakta. Haklı oldukları sıkıntılar var. Ben bu konuyu yakinen takip ettim. Sayın Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz'la da bu konuyu görüştüm. Bu konu ile ilgili şöyle bir bilgi vereyim; eskiden tüm esnafın Pazar günü dükkan açması için bazı meslek dalları hariç belediye meclisinin bir verdiği bir ruhsat vardı. Bunu almak zorundaydı. Bu da belediye meclisinden metrekarelere göre ayarlanıyordu. Bunu her yerdeki belediyeler ve belediye meclisleri tespit ediyordu. Bizlerde zaman zaman belediyelerimize gidip görüşüp gerektiğinde bu rakamları biraz aşağılara çekiyorduk. Yalnız bu dönem bu iş değişti. Bu direk bakanlıktan ve meclisten çıkmakta tabi. Kanunlar çıkarken tam incelenmeden veya bazı eksikliklerle çıkıyor. Bu çıkan kanunla beraber bu anlamda Bolu belediyesinin hiçbir yetkisi yok. Kanun bunu 600 TL olarak çıkarmış. Yani 10 metrekare olanda 600 TL verecek, 1000 metrekare olanda 600 TL verecek. Bu konu ile ilgili oda başkanları olarak üstlerimize gerekli itirazlarımızı yaptık. En büyük kurumumuz olan TESK'e gerekli itirazlarımızı yaptık. Onlarda bakanlık nezdinde bu konuyu düzeltmek için çalışma yapıyorlar. Bunun için de ne yapabiliriz; yani yılbaşından itibaren Pazar günü açma ruhsatı alması gerekiyor. Bende Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz'a bana sıkıntılarını anlatan ve imza toplayan esnaflarımızın sıkıntıları gittim. Durumun vahametini anlattık. Oda bize hak verdiğini bir yanlış olduğunu ifade etti. Ve gerekli yetkililere çağırıp talimat vererek bu konuda mutlaka bir yapılanma olacağını anlattı ve bu süreç içinde Bolu'daki esnaf ve sanatkarın Pazar günü çalışma ruhsatı ile ilgili sıkıntı yaratılamamasını ve esnafın rahatsız edilmemesini emir verdi. Ben bundan dolayı belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Esnafımız bu konuda kendilerini rahatsız eden olursa gerek beni, gerek belediye başkanımızı arayabilir. Yine eskisi gibi hakkane bir sistem gelece ve bu olay çözümlenecek diyorum.