Bolu'da kurulu bulunan Türkiye'nin entegre hindi üretim tesislerinden Bolca Hindi'nin Canlı Üretim Müdürü veteriner Orhan Bulut, yılbaşı için hazırladıkları 150 bin hindinin yeni yıl sofralarına yetiştirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Bulut, Türkiye genelinde yılbaşı için 400-500 bin hindi üretildiğini söyledi.

Yurt içindeki hindi eti üretiminin yüzde 30'unu karşılayan Bolca Hindi fabrikasının üretim çiftliklerinde yılbaşı için 150 bin hindi hazırlandı. Yılbaşına özel 5 ve 7 kilogram arasında değişen ağırlıklarda üretilen hindilerin entegre tesiste kesimine başlandı. Tesiste, hindilerin yılbaşı sofralarına yetiştirilmesi için tam kapasite ile çalışılıyor.

Bolca Hindi Canlı Üretim Müdürü Veteriner Orhan Bulut, Türkiye'de entegre hindi yetiştiriciliğinin 20'inci yılına girdiklerini söyledi. 1995 yılından bu yana Kaliforniya cinsi beyaz hindi yetiştiriciliğinin sürdüğünü belirten Bulut, her yılbaşında hindi üretiminde artış olduğunu belirtti. Yılbaşı için 150 bin özel hindi ürettiklerini belirten Bulut, "Biz yılbaşına 150 bin hindi hazırladık. Tüm Türkiye olarak baktığımızda ise 400 ile 500 bin arasında hindi yetiştiriliyor. Yılbaşına özel hindi yetiştirilmesinin amacı da o dönemde küçük hindiler tercih ediliyor. Yaklaşık kiloları 5 ila 7 kilo arasında değişen hindileri piyasaya arz ediyoruz" dedi.

'Hindi' denildiğinde akıllara sadece 'yılbaşı' geldiğini, bunu doğru bulmadıklarını ifade eden Bulut, şöyle konuştu: "Aslında biz yılbaşı için değil her gün için hindi yetiştiriyoruz. Çünkü hindi eti protein, vitamin ve minerallerce zengin. Düşük kalorili olmasıyla da insan sağlığı için çok önemli. Hindi eti ayrıca bedensel ve zihinsel gelişim için çok önemli olan protein ve B grubu vitaminleri açısından oldukça zengin. Dolayısıyla hindi yılbaşı suçlusu değil. Bu sadece bizim ülkemize özel bir durum. Avrupa ve diğer ülkelere baktığımızda özellikle yılbaşına özel hindi tüketimiyle ilgili hiçbir veri yok. Onlarda yılın her günü tüketiliyor. Bizim ülkemizde sadece böyle bir adet var." DHA