Özel Çağsu Hastanesi uzman diyetisyen Tuğba Yüzüak, Yılbaşı geceleri diyetlerin unutulduğu, birbirinden zengin menülerin hazırlandığı ve vücut için tehlike çanlarının çaldığı zamanların başında gelir. Halbuki hem yılbaşı sofrasının tadını çıkarmak hem de yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak bizim elimizde” dedi.

Yüzüak, gazetecilere verdiği röportajda şu ifadelere yer verdi; 2014'e veda edeceğimiz, yeni yılın gelişini coşkuyla kutlayacağımız gece için geri sayım başladı. Kimimiz yeni yılı evde kimimiz ise dışarıda karşılayacak. Ama birçoğumuzun ortak noktası, o gece için yılın en görkemli ve özenli sofralarını hazırlayacak olmamız” dedi.

Yılbaşı akşamı çok yiyeceğim diyerek öğün atlamak yanlış bir davranış şeklidir. Akşamı düşünerek kahvaltıda daha posalı ve daha az yağlı bir menü tüketmek güne iyi bir başlangıç sayılabilir. Örneğin az yağlı veya yağsız sütle hazırlanmış müsli, bir mevsim meyvesi ilavesiyle tüketilebilir. Sabah kahvaltınızı çok erken bir saatte yaptıysanız, sabahla öğlen arasında bir küçük ara öğün alabilirsiniz. Bir mevsim meyvesi veya kuru meyve, bir kase yağsız-az yağlı yoğurt tercih edebilirsiniz. Öğlen yemeğinde akşam proteinin daha yoğun tüketileceği düşünüldüğü için sebze-kurubaklagil yemekleri veya bunlarla yapılan salatalar yiyebilirsiniz. Gün içinde su tüketmeyi ihmal etmeyin. Akşam yemeğine çok aç oturmamak için ikindi öğününü mutlaka yemelisiniz. Kepekli yağsız bir tost veya 1 avuç kuru meyve-kuruyemiş karışımı, açlığınızı bastırıp kan şekerinizi düzenleyecektir.

YILBAŞI SOFRASI İÇİN ÖNERİLERİM:

1. Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapılabilir: Zeytinyağlı sebze yemekleri hem tok tutuyor hem de kalori içerikleri çok düşüktür.

2. Mezeler kızartma olmasın: Mezelerin az yağlı ve genelde haşlanarak pişirilen yiyecekler olmasına dikkat edin. Kızartma mezeler hem hazımsızlık sorunu yaşamanıza hem de fazla kalori almanıza neden oluyor.

3. Mayonez yerine yoğurt kullanın: Salata çeşitlerini mayonez yerine yoğurtla hazırlayın. Yoğurt lezzet olarak mayoneze yakın bir tat sağlarken fazla yağ almanıza da engel olacaktır.

4. Meyve veya sütlü tatlıları tercih edin: Tatlı seçimlerinizde dikkatli olun. Şerbetli hamur tatlılarının yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz. Mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası iyi bir seçenek olabilir yada cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlıları seçilebilir.

5. Et yemeğiniz fırında ya da tencerede pişsin: Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmez yemeklerinden biri de hiç kuşkusuz hindi. Hindi ya da başka bir et pişirecekseniz mutlaka fırında ya da tencerede pişirin.

6. Kuruyemiş kâseleriniz küçük olsun: Kuruyemiş seçiminizde de dikkatli olun, kendinize ufak bir kase seçin; içine 5 fındık, 5 badem, 5 parça ceviz, , 5 fıstık, 10 tane yaban mersini ve kuru üzüm ile 3-4 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca tüketin.

7. Alkolü limitleyin. Alkol 1 gramında 7 kalori içermektedir. Yağın 1 gramı ise 9 kaloridir bu da demek oluyor ki alkol aldığımızda neredeyse yağ içmişiz gibi kalori alıyoruz vücudumuza. Bu durumda iki seçeneğimiz var.

Bir bardak bira veya şarap tercihi yapmak votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. Alkol alacaklara da küçük bir önerim var; en az içtiğiniz alkol kadar su içmeye gayret edin. Bu yöntem alkol tüketiminizi düşüreceği gibi alkolün yan etkilerini de azaltacaktır.

Alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterebilirsiniz.

1 Ocakta yapılması gerekenler

Yeni güne büyük bir bardak su ile başlayın. Su vücudunuzdaki toksinlerin atılması ve metabolizmanızın çalışması için çok önemlidir.

Yeni yılın ilk gününü hafif bir kahvaltı ile karşılayın, kahvaltınızda az yağlı peynir, meyve, bitki çayları bulunabilir. Bu yiyecekler midenizi rahatlatacaktır. Bir gece önce çok yemek yediniz diye ertesi günü aç geçirmeye kalkmayın. Öğünlerinizi mutlaka yapın. Ancak tüketeceğiniz yiyecekler hafif olsun. Örneğin hafif sebze çorbaları, sebze yemekleri, salatalar gibi. Bir gece önceki toksinlerden ve fazlalıklardan kurtulmak, midenizi rahatlatmak için bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Bir bardak ıhlamur, zencefil ya da nane-limon çayı tüketebilirsiniz. Açık havada yürüyüş yapın. Bu şekilde oksijen tüketiminizi arttırmak vücudunuzun yenilenmesini sağlayacaktır. 2015 ‘in Herkese sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle.Haber Merkezi