Tayvanlıların yeni yılı olan ‘Yılan yılına' girişi nedeniyle Bolu'da bir araya gelen Tayvanlılar, Bolulu ustalar ile birlikte hünerlerini ortaya koyarak lezzet yarışına girişti. Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu, Ankara Tayvan Denizaşırı İşler Konseyi ve İstanbul'da bulunan Tayvan Ticaret Merkezi üyelerinin Bolu buluşmasına Bolu Belediye Başkanlığı tarafından da destek verildi. Highway Otel'de bir araya gelen yaklaşık 60 kişilik Tayvanlı grubu, önce yemek yarışmasına katıldı.
Bolu Mengen Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerinden 5 kişilik, Tayvan İstanbul ekibinden 5 kişilik, ustası Bolulu olan Tayvan Ankara ekibinden de 6 kişilik olmak üzere toplam 3 ekibin bulunduğu yarışmada, ipi ‘'en iyi pişirilen yemek'' dalında Bolu ekibi göğüsledi. ‘'En popüler yemek'' dalında Tayvan İstanbul ekibi, ‘'En yaratıcı yemek'' dalında ise Tayvan Ankara Ekibi ilk sırayı aldı.
MÖNÜDE NELER VARDI?
Yemek yarışması için saatler öncesinden çalışmaya başlayan ekipler, hummalı bir çalışma ile yarışma saatine yetişmeye çalıştı.
Mengen Aşçılık Okulu öğrencileri, Mengen Bulgur Çorbası'nın yanında, ana yemek olarak keşli cevizli erişteyle birlikte servis edilen kuzu kol sarma hazırladı. Pazı ve yaprak dolması da yapan ekip, modern bir tarzda kabak tatlısı da servis etti.
Tayvanlı ekipler ise, Çin böreği, pirinç ve köfteden oluşan ve buharda pişirilen inci köftesi, sebzeli pirinçli makarna, soya soslu dana incik ve Çin mantısını misafirlerin beğenisine sundu.
KONUKLARIN LEZZET YOLCULUĞU
Hazırlanmasının ardından Tayvanlı ve Bolulu konuklara sunulan yemekler tam not alırken, konuklar tüm yemeklerden tadarak, notlarını verdi ve yarışmada dereceye giren ekipler belirlendi.
Yarışmanın ardından konuşan Tayvan Büyükelçisi James Chen; Bu programla Tayvan ve Türkiye halklarından oluşan geniş bir ailenin içinde bulunuyoruz. Biz ortak değerleri paylaşıyoruz. Bu da neler, birbirimize karşı duyduğumuz sevgi ve ilgilidir. Biz aynı zamanda aynı hedef içinde çalışıyoruz. Bu hedef Tayvan ve Bolu başta olmak üzere Türkiye ile işbirliği, akademik, kültürel bağlar ve dostça ilişkiler kurmaktır” dedi.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da Bolu ve Tayvan arasında bir köprü oluşturmaya yönelik olarak yapılan bu etkinlikte mutlu olduğunu ifade etti. Yılmaz konuşmasında; Türkiye Tayvan birbirine çok uzak ülke. Ancak köklerimize baktığımızda belki aynı köklerden geliyoruz. Bizim atalarımızda o bölgelerden gelmiştir. Zaten inancımız gereği de biz bütün insanların Havva ile Adem'den geldiklerine inanırız. Öyle olunca bütün insanlığı kardeş olarak kabul ederiz. Kardeşlerimizin Bolu'ya gelerek bizleri şereflendirmesi dolayısıyla çok memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu geliş ve gidişler insanların birbirlerini tanımasına vesile olacak. En azından ön yargılar varsa ise onlardan kurtulacak. Bu vesile ile karşılıklı işbirliği ve dostluklar da gelişecektir. İnşallah bunu ekonomik ve ticari alanda sürdürerek bunu işleyecek bir mekanizmaya doğru hep beraber götürürüz” ifadelerine yer verdi.