Konuyla ilgili açıklama yapan Gerede Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Yıldız, eğitimlere katılacak kişilerin, TZOB tarafından il veya ilçe ziraat odalarının üyeleri ile üyelerinin çocuklarının arasından ziraat odalarınca tespit edilip ilgi ve ihtiyaç duyanlara eğitim verileceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın işbirliği ve İşkur'un desteği ile gençlere yönelik olarak gerçekleştirilecek tarımsal eğitimleri planlamak üzere İlçe Müdürlüğümüzde toplantı düzenlendi. Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Nuray Karatepe ve Veteriner Hekim Zuhal Yıldırım Güven ile İlçe Müdürü Mutlu Yıldız proje hakkında görüştükten sonra diğer paydaşlar olan İlçe Ziraat Odası Başkanı ve Halk Eğitim Müdürü de ziyaret edilerek bilgilendirme ve fikir alışverişinde bulunuldu. 2015 yılında Gerede'de 80 saat (10 gün) sürecek olan 2 adet Süt Sığırı Yetiştiriciliği Kursu açılması planlanmaktadır. Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi, Türkiye genelinde 81 İl ve İlçelerine yönelik olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı (EYYDB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü' tarafından yürütülmektedir.

Projenin Uygulama Ekibi, Projenin uygulanmasıyla; genç nüfusun tarıma kazandırılması, modern üretimin gereklerini yerine getiren kişilerin yetiştirilmesi, kırsal göçün engellenmesi, tarımla uğraşan genç çiftçilerin profesyonelleştirilmesi, genç çiftçilerin yaşadıkları ortamda örnek birer çiftçi haline getirilmesi, gençlerin tarımsal yenilikleri takip etmesi ve uygulaması, eğitim verilen alanlarda ilgili sektör paydaşları ile gençlerin bağlantı kurmaları amaçlanmaktadır. Konuyla ilgili açıklama yapan Gerede Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Yıldız, eğitimlere katılacak kişilerin, TZOB tarafından il veya ilçe ziraat odalarının üyeleri ile üyelerinin çocuklarının arasından ziraat odalarınca tespit edilip ilgi ve ihtiyaç duyanlara eğitim verileceğini söyledi.

Yıldız, Gerede'de ‘Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi' kapsamında kursla beklenenin, ‘Eğitime katılan genç çiftçiler ziraat ile ilgili konularda kendilerini geliştirip farkındalıklarını arttıracaklardır. Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan kursiyerlere katıldığı eğitimi ifade eden geçerli bir kurs bitirme belgesi verilecektir. Genç çiftçiler aldığı eğitim konusuna uygun alanlarda ve işlerde istihdam edilme imkânı bulabilecektir. Belgeli ve başarılı kursiyerler AB kaynaklı hibe destekli projelerden yararlanma imkanı bulabileceklerdir. Eğitim verilen alanlarda üretilen ürünlerin pazara ulaştırılmasını sağlamak üzere ilgili sektör temsilcileriyle gençlerin bağlantı kurmalarını temin yoluyla ürün arz ve talebinin eşleştirilmesine yardımcı olunacaktır'' ifadelerine yer verdi. Eğitime katılanların aldıkları eğitime uygun alanlarda faaliyet gösteren üretim, işleme, ambalajlama, pazarlama vb. tarıma dayalı sanayi tesisleri konularında bilgilendirilmeleri, söz konusu kuruluş ve tesislere götürülmeleri sayesinde bilgilerin pratiğe aktarılması, bu kurum ve kuruluşların düzenlenen eğitimlerden haberdar olması, pazarlama olanakları konusunda bağlantılar kurmaları için girişimlerde bulunulması sağlanmış olacak. Haber Merkezi