Yenidoğan sünnetinin tercih edilmesinin sebeplerini anlatan Özel Fatma Hatun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Veysel Baran, yenidoğan sünnetinin anestezi gerektirmediğini belirterek, sünnet sonrası iyileşmenin hızlı ve rahat olduğunu söyledi, enfeksiyon riskini azalttığı bilgisini verdi.

Bebeğin doğumunu takip eden 24-48 saat içinde yapılan yenidoğan sünneti Türkiye'de giderek yaygınlaşıyor. Bebek bekleyen anne-babalar, bebeğin cinsiyetinin erken olduğunu öğrenir öğrenmez, yenidoğan sünneti hakkında bilgi almaya başlıyor. Yeni doğan sünneti ile ilgili gazetemiz muhabirine bilgi veren Özel Fatma Hatun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Veysel Baran, yenidoğan bebeğe sünnet yapılmalı mı, yenidoğan sünnetinin yararları nelerdir şeklinde ki sorularımızı cevapladı.

Doğumdan kısa bir süre sonra yapılan sünnete "yenidoğan sünneti" adı verilir diyen Op. Dr. Baran, Müslüman ve Yahudi dinine mensup kişiler tarafından dini ve töresel nedenlerle yapılan sünnet ameliyatları, Batılı ülkelerde (Avrupa ve ABD'de) de hijyenik ve sağlık gerekçeleri ile tercih edilir olmuştur.Yahudilerde rutin olarak yapılmaktadır” şeklinde konuştu ve şu bilgileri verdi;

Sünnet olmanın kişilere ne gibi yararları vardır?

Sünnet olmanın hijyenik nedenler ve sağlık açısından faydaları vardır. Sünnet derisi altında biriken cilt döküntüleri ve kirlerin oluşturduğu katmana smegma” denir. Smegma biriktiği zaman koku yapar ve enfeksiyon açısından riskler taşımaktadır. Bu nedenle sünnetli olmayan kişilerin veya sünneti yapılmamış olan bebeklerin sünnet derisinin altının yıkanması önem taşımaktadır. Sünnetli olan erkek eşe sahip kadınlarda rahim ağzı kanseri (cerviks kanseri) görülme sıklığı daha azdır. Bu durumunda sünnet derisi içinde biriken bakteri ve virüslerden kaynaklanabileceği konusunda bilimsel çalışmalar vardır. Diğer taraftan sünnet olan erkeklerde penis kanseri” görülme sıklığının, sunnet olmayanlara göre daha az olduğu izlenmiştir. Bu nedenle sunnet olmak penis kanseri riskini azaltmaktadır.

Yeni doğan bebeklere sünnet yapılmasının avantajları nelerdir?

Sünnet, Yeni doğan bebeklere genellikle doğumdan bir veya iki gün sonra yapılmaktadır.

-Son derece hızlı iyileşmektedir ve ağrısızdır.Bazen göbek bağı iyileşmeden önce ve anne iyileşmeden önce sünnet yeri iyileşir.

-Lokal anestezi ile, bebek narkoz almadan yani uyutulmadan yapıldığı için bir risk daha ortadan kalkmış olur

-Çocukluk döneminde yapılan sünnetlerde psikolojik problemler yaşanabilmekteyken yenidoğan bebeklerde bu tür sorunlar ortaya çıkmamaktadır.

-Kanama riski daha düşüktür

-Enfeksiyon riski daha düşüktür.

Yenidoğan sünneti nasıl yapılır?

Yenidoğan sünneti lokal anestezi eşliğinde (bölgesel uyuşturma ile) yapılmaktadır. Sünnet ortalama 15 dakika kadar sürer. Halk arasında lazer olarak bilinen koter ne keserken ne de kanama kontrolü için kullanılmamalıdır.Son dönemlerde popüler olan dikişsiz sünnet yöntemleriyle sağlıklı sonuçlar alınmayabilir,yanlış yarayeri kaynaması,enfeksiyon ve penis cildinin tamamen alınması gibi ciddi sorunlarla karşılaşmamak adına sünnet her yaşta cerrahi ve dikişli yapılmalıdır. Sünneti yapılan bebeklerin birkaç saat kanama açısından gözlem altında tutulduktan sonra evlerine gitmelerinde bir sorun olmamaktadır.

Operasyon sırasında bebeklerin canı acır mı?

Yenidoğan sünneti sırasında bebekler ağrı duyar, bunu önlemek için işlemden yarım saat önce penisin çevresine lokal anestezik etkili bir krem sürülür, ayrıca sünnet işlemi sırasında da çok küçük bir iğne yardımı ile lokal anestetik madde yine penis çevresine enjekte edilir. Ağrı ortadan tam anlamıyla kalkana kadar beklenir ve sünnete geçilir.

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yenidoğan sünneti yapılan bebeklerde tüm cerrahi işlemlerde olan enfeksiyon ve kanama haricinde bir risk bulunmamaktadır. Enfeksiyon riski son derece az olduğu için sünnet sonrası bebeklere antibiyotik verilmemektedir. Sünnet işleminden sonra bir hafta süreyle, bebeğin her bezinin değiştirmesi sırasında sünnet bölgesi üzerine antibiyotikli krem sürülmesi penisin beze yapışmasını önler. Aksi takdirde beze yapışan ameliyat bölgesinde kanama oluşabilmektedir. İşlemden sonraki gün pansuman açılır,bir daha sarılmasına gerek yoktur,sadece sünnet hattına antibiyotikli krem sürülmesi yeterlidir.pansumanı açıldıktan sonra banyo yapması serbesttir. Yıkandıktan sonra oluşan pıhtılar eriyeceğinden hafif miktarda kanama olması normaldir.

Sünnet işlemi sonrası ameliyatlı bölgeye dışkı bulaşımını önlemek gereklidir. Dışkı bulaşması durumunda, bez değişimi sırasında sabunlu su ile bu bölgenin yıkanması önerilir. Cerrahi bölgenin temiz olması enfeksiyon kapmasını engeller. Yenidoğan sünneti sonrası penis uç kısmında kızarıklık olması da normaldir. Zaman içinde kızarıklık geçer ve derinin alt kısmında sarımtırak bir alan oluşur. Bu da zamanla (10 gün içinde) tamamen normal cilt dokusu şekline dönüşmektedir. Yenidoğan sünneti sonrası penis derisi altından özellikle cerrahi işlemin 4.-5. günlerinde iltihabi akıntı gelmesi ise enfeksiyon durumunu işaret eder. Enfekte alan kızarık ve hassastır; elle dokunma ile bebek ağlamaya başlar. Bu tür durumlarda sünneti yapan hekiminize danışmanızı öneririz.

Hangi yaş aralığında sünnet yapılmaz?

Çocuklarda cinsel kimliğin geliştiği odipal dönem” olarak anılan 3 ile 6 yaşa arasında sünnetin yapılması önerilmemektedir. Bu yaş aralığında penis çocuk için çok önemli bir cinsel semboldur ve bu bölgeye yapılan her türlü girişim kalıcı psişik problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle sünnet, 3 yaşından önce veya 6 yaşından sonra yapılmalıdır.

Prematur bebeklere yenidoğan sünneti yapılmalı mıdır?

Hayır. Prematür bebeklerde yara iyileşimi daha geç ve bebeğin immün sistemi daha yavaş çalıştığı için yenidoğan döneminde sünnet önerilmez. Yine, kan hastalıkları veya kanama sorunu olan bebeklerde yenidoğan sünneti önerilmemektedir.

Sünnetin dezavantajları var mıdır?

Kimi insanlar tarafından glansın üzerindeki örtü kalktığından erken boşalmaya sebep olabileceği söylenmekte ise de bu konuda yapılmış sağlıklı klinik çalışmalar yoktur. Yararlarının dezavantrajlarına göre çok daha fazla olmasından dolayı sünneti öneriyoruz.