Esnafın yaptığı son eylemden sonra ara buluculuk görevi üstlenen TSO, Büyük Sanayi Projesi için revizyon kararı verdi. Bunun için sanayide bulunan sektörlerden 10 meslek grubu kendi aralarında bir başkan ve temsilci seçerek değerlendirme yaptı ve raporlarını TSO'ya bildirdi. TSO Başkanı Türker Ateş yeniden revize edilen projeye, uygun fiyat verdiği takdirde TOKİ ile çalışılacağını belirtti.

Büyük Sanayi Sitesi Projesi'nde gelinen son noktayı değerlendiren TSO Başkanı Türker Ateş, Sanayide kullanılacak olan ortak alanların fiyatları yükselttiğini belirterek bu kullanım alanlarının projeden çıkarıldığını söyledi. Projenin çok acil olarak yeniden revize edilmesi gerektiğine vurgu yapan Ateş, sanayide bulunan meslek gruplarından da rapor almak suretiyle yeni değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

“BU PROJE BOLU'NUN BİR PROJESİ”

Büyük Sanayi Sitesi Projesi'nin yapılması gereken ve Bolu için önem arz eden bir proje olduğunu söyleyen Ateş, Bolu Valiliği, Belediye, BESOB ve TSO ortaklığında kalan bir projedir. Bunun sekretaryasını BESOB üstlenmişti. Teknik destekleri Belediye karşılaşmıştı. Sonuçta bu proje Bolu'nun bir projesi. TSO Başkanı olarak projenin yapılmasına ben tarafım. İlin perspektifi açısından şehircilik anlamında yapılmasına tarafız” diye konuştu.

Büyük Sanayi Sitesi Projesi'nde ortak kullanım alanlarının dükkan fiyatlarını yükselttiğini söyleyen Ateş, şöyle konuştu: 600 kişinin katıldığı toplantıda değerlendirmeye bakıldığında TOKİ Daire Başkanı açıklamaları yapmıştı. Maliyetlerin yüksek olduğunu bu maliyetlerle üyelerimizin bu parayı ödeyemeyeceği konusu konuşuldu. Bu konu gündeme gelince ücreti düşürebilir miyiz düşüncemiz oldu. TOKİ ile toplantılar yaptık ilk dönem gerçekten rakamlar yüksekti. Kendileriyle tekrar görüştük. Ortak alanlarda kullanılan müşterek yapılar var. BESOB binası, idare binası, sosyal alanlardaki projelerin kaldırılmasını ve bu maliyetlerin de 600 üyenin üzerinden alınmasını istemiştik. Bunlar kabul edildi. Bazı değerlendirmelerde indirim yapıldı fakat son toplantıda yine bu rakam yüksek oldu. Bu maliyetlerin yükselme nedeni elimizde tek proje kaldı. Proje seyrinde değişiklikler söz konusu olacak. Bu konuda herkeste ‘projeyi bilmiyorum, nasıl bir binaya gireceğimizi biliyoruz' düşüncesi hasıl olmuştu”

Fiyatların yüksek bulunmasının ardından projenin yeniden düzenlenmesi yoluna gidildiğini belirten Ateş, esnafın fikrini kurulan komisyonlardan çıkan raporlarla almak istediklerini kaydetti.

RAPORLAR TSO'YA İLETİLDİ

“Projede revizyon istendi. Revizyon istenirken 600 kişiyle tek tek görüşmek mümkün olmayacağı için orda karar şöyle çıktı. 10 meslek grubu ayrı ayır kendi aralarında bir başkan ve temsilci seçilsin ve o meslek gruplarından ayrı ayrı değerlendirme alalım. Kendi aralarında toplantılarını yapsınlar taleplerini bize iletsinler dedik. Fakat sıkıntılar oldu. Gruplar katılımlı toplanamadı ama herkes birebir çağırıldı. Önemli olan şu bu projenin yapılması gerekiyor. Böyle bir istimlak siz bireysel olarak yapamazsınız. Ortak işletmeler söz konusu olunca ekonomik olabilir” Projenin yeniden düzenlenmesinin ardından TOKİ'ye sunulacağını belirten Ateş, TOKİ'nin uygun fiyat vermesi halinde çalışmaya devam edileceğini belirtti.

“TOKİ DIŞINDA BAŞKA ALTERNATİFLER DE VAR”

“TOKİ ile devam eder miyiz etmez miyiz? Bu konu arkadaşlarla konuşulacak. Proje revizyonu yapıldıktan sonra TOKİ'ye tekrar revize edilmiş proje sunulacak. O proje eğer uygun bir fiyata düşerse TOKİ ile devam edilecek. O meslek grubunun fikirleri alınarak yapılacak bu. Ben oda başkanı olmasaydım bu projede yer alan bir üye olacaktım. Bunun dışında TOKİ dışında alternatifler var mı yok mu? Üyeler alternatifleri sunuyor. Bu da çalışılabilir. Proje revizyonu çok acil yapılması gerekiyor. Meslek grupları başkanlarının fikirleri alınarak değerlendirmesi yapılacak. Umut ediyorum bu proje bir an önce hayata geçer ve insanlarımız ucuz fiyata dükkan sahibi olur. Temennimiz kırmadan dökmeden bu işin sonuçlanması ve kazanımları elde etmek. Bu proje ile toptan dükkan maliyetlerine girdiğinizde herkesin dükkan alması ekonomik olur. Bireysel yerine toplu olarak yapacağınız yer arasında mutlaka fark olacaktır. En önemli şey mülkiyet buradaki arkadaşlarımızındır. Onların fikirleri onların bilgi birikimleri talepleri bizim önümüzde gider. Biz onları dükkan sahibi etmek için uğraşıyoruz. Yapıcı fikirleri olan herkese açığız” Haber Merkezi