Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz, genç meslektaşlarının Osmanlı ve Türk yemeklerine gerekli ilgiyi göstermediklerini belirterek, "Türkiye olarak yemek hazinemiz var. Bunları araştırmaları ve öğrenmeleri lazım" dedi.

Zeki Açıköz, yaptığı açıklamada, son yıllarda Osmanlı mutfağı konusunda çalışma başlatıldığını, federasyon olarak buna katkı verdiklerini söyledi. Federasyon bünyesindeki aşçıbaşıların Osmanlı mutfağını tanıtmaya çalıştığını anlatan Açıköz, "Yeterli mi' derseniz, bu konuyla ilgili yeterli done yok. Bununla ilgili, yazar-çizer, araştırmacı, Osmanlı ile ilgili arşivlere giren yazarlarla konuşup bilgi birikimimizi artırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Yeni genç meslektaşlarımız, Türkiye'de yapılan ya da Osmanlı, Türk ve yöresel yemeklerini gereksiz gibi görüyorlar, öncelikle yabancı mutfakların peşindeler" diyen Açıköz, "Biz de diyoruz ki 'bildiği bütün bilgileri toplasın ama ay yıldızı temsil eden, 700 küsur senelik Osmanlı'nın devamı ülkemizde ve bölgemizde yapılan yemekleri öncelikle öğrenip, bunları tanıtmak lazım" ifadesini kullandı. Açıköz, yemeklerin tanıtılması gerektiğine dikkati çekerek, "Dünya, yenilik peşinde. Türkiye olarak yemek hazinemiz var. Bunları araştırmaları ve öğrenmeleri lazım. Önce Türk yemeklerini bilmeleri lazım. Türk yemeklerini bildikleri zaman yemek kültürünü daha iyi anlatabilirler. En iyi Türk yemekleri, Türkiye'de yetişen ürünlerle olur. Bunun bir de ticari katkısı olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.AA