1730 rakımlı Yedigöller Milil Parkı'nda kış aylarında çığ tehlikesine karşı çelik kafeslerle önlem alındı. Japonya'dan gelen 12 kişilik ekip, çığ riski bulunan 2 hektarlık alana 2 yıl süren çalışmayla çelik kafesler yerleştirdi.

Orman Genel Müdürlüğü ile Japonya Kırsal Kalkınma Ajansı arasında 4 Ekim 2013'de 'Küçük ve orta ölçekli kuruluşlar için çığ bölgelerinde çığ düşmesini önleyici çit teknolojisi projesi' nin protokolü imzalandı. Proje uygulama alanı olarak da Yedigöller Milli Parkı'nda çığ tehlikesinin yaşandığı Ayıkaya mevkisi seçildi. Yoğun kar yağışı sonrasında sık sık çığ nedeniyle yolun ulaşıma kapandığı bölgede Japon mühendisler inceme yaptı ve ardından da çığ perdeleme sisteminin kurulma çalışması başladı. 12 kişilik ekip, 2 yıl süren çalışmayla 4 metre yüksekliğindeki çelik kafesleri 2 hektarlık alanda çığın başlangıç noktasından itibaren aşağıya doğru yerleştirildi. Kafesli önlemin ardından şuana kadar bölgede çığ düşmesi meydana gelmedi.

Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, çığ önleme projesini hayata geçirerek Yedigöller yolunun ulaşıma kapanmasının önüne geçtiklerini söyledi. Şahin, Projenin yapım aşamasına geçmeden önce ilgili firma çalışanları tarafından uygulama sahası farklı zamanlarda etüt edildi. Aynı zamanda kamera sistemi ile saha takip edildi ve uygulanacak teknik yöntemlerin kararlaştırılması için gerekli veri toplama işlemi yapıldı. Japonya'dan gelen ekibin iki yıllık çalışmasının ardından dağın yamacına çığ önleyici çelik kafesler çekildi. Bu bölgede çığ tehlikesini önlemiş olduk. Proje ile çığ oluşumunu önleyerek Bolu ile Yedigöller Milli Parkı arasındaki yolun ulaşıma kapanmasının önlenmesi amaçlandı." DHA