Özel Fatma Hatun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Ongun Funda, dış kulak yolu iltihabı ve mantar enfeksiyonları hakkında uyarıda bulundu.

Genellikle yaz aylarında daha sık karşılaşılan bir hastalık olmasına karşın Bolu'da kaplıca kültürünün de etkisiyle dış kulak yolu iltihabının sık görülen bir enfeksiyon türü olduğunu belirten Dr. Funda, yaptığı açıklama da dış kulak iltihabı teşhis ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

Kulağın, dış, orta ve iç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelendiğini söyleyenÖzel Fatma Hatun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Ongun Funda, Dış kulak yolu cildi normal ciltten daha hassas bir yapıdadır. Temizleme veya kaşıma amaçlı dış kulak yolunda kullanılan yabancı cisimlerin yaptığı travmaya bağlı deride zedelenme, kulak kirinin itilip birikmesi ve suyla şişmesi sonucu mikrorganizmaların yerleşimi için zemin oluşturması, hastalık oluşturan bakterilerin ve mantarların üremesi dış kulak yolu iltihabına yol açmaktadır” dedi.

HAVUZLARDA Kİ TEHLİKE

Dış kulak yolunda ki koruyucu yapının bozulmasının hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizen Dr. Funda şu açıklamaları yaptı;“Kulak kiri, dış ortamdan gelen yabancı cisimleri tutarak daha içeri ilerlemesini önlemektedir. Dış kulak yolundaki koruyucu yapıyı değiştiren faktörler, kulak kanalının sık temizlenmesi,banyo, deniz veya havuz sonrası kulağın ıslak kalması, pamuklu çubuk kullanımı sonrası kulak kirinin temizlenip koruyucu bariyerin ortadan kaldırılması da o bölgedeki cilde hasar vererek daha kolay enfeksiyon geçirmenize neden olabilir.

Düzenli, kulak koruması olmadan yüzmek ayrıca risk faktörüdür. Hijyen şartları iyi olmayan havuz ve denizlerde yüzenlerde dış kulak yolu enfeksiyonları ve özellikle de mantara yakalanma riskinin fazladır. Ayrıca işitme cihazları, sık kullanılırsa kulaklık kullanımı risk faktörü olarak kabul edilebilir. İşitme cihazı kullananlar da özellikle yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonları sık görülme eğilimindedir. Kulak içi cihazlarda cihazın kendisi, kulak arkası olanlarda kulak kalıbı dış kulak yolunu tıkayarak dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozmakta, yazın özellikle terleme ile kulak yolu asiditesinin bozulması bu enfeksiyona zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle cihazı aralıklı kullanmakta ve sık sık temizlemekte yarar vardır.”

DİYABET HASTALARINA UYARI

Diyabet hastalığı olanlarda bu tür durumların daha fazla göründüğüne dikkat çeken Dr. Funda, Şeker hastalarında dış kulak yolunda mantar üreme riski ve dış kulak yolu iltihabı daha fazladır. Bu nedenle kulağı pamuklu çubuk, ile tahriş eder biçimde temizlemek mantara bağlı dış kulak yolu iltihabına zemin hazırlayabilir. Dış kulak yolu iltihabı özellikle şeker hastaları, vücudun savunma sistemini etkileyen diğer hastalıkların bulunduğu kişilerde yayılarak tehlikeli durumlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

PEÇETE YA DA PAMUK KULLANIN

Kulak çubuğu kullanımı konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Funda, Dış kulak yolundaki bir enfeksiyondan korunmak için banyo, deniz veya havuz sonrası kulağı pamuklu çubukla derinlere ilerletilerek temizlenmemesi gerekmektedir. Dış kulak yoluna su kaçtığında ya da banyo ve duş sonrasında dış kulak yolu girişinin kuru, temiz bir peçete ya da pamukla kurulanması yeterlidir. Hijyen şartlarından emin olmadığınız deniz ve havuzlara asla girmeyiniz eğer şüpheniz varsa kulaklarınızı tıkaçla kapatıp girmeniz önerilir” ifadelerini kullandı.

Dış Kulak Yolu İltihabı tedavisi nedir?

Tedavi dış kulak yolundaki iltihabın şiddetine göre kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı tarafındandüzenlenir. Tedavideki amaç kulak ağrısını azaltmak ve enfeksiyonu ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle kulaktaki enfeksiyonuazaltacak antibiyotikli veya farklı içerikli kulak damlaları verilir. Ağrı kesiciler ağrı için kullanılabilir. Ağızdan antibiyotik kullanımı bazı olgularda gerekmektedir. Tedavi süresince kulağın sudan korunması önerilir. Haber Merkezi