CHP Milletvekili Tanju Özcan, Vali Zahteroğulları ile yıkılma kararı verilen yayla evlerine ilişkin defalarca konuştuğunu belirterek bu uygulamanın neye göre yapıldığını sorduğunu söyledi. Özcan, Bunla ilgili bir yasa çıktı ama hala yönetmeliği çıkmadı. Çıkacak olan yönetmelik yarın Valilik tarafından yayımlanan yönergeye aykırı olursa ne yapılacak” diye sordu.
Bolu'da gündemi meşgul eden yayla evlerinin yıkılmasına ilişkin Vali Ahmet Zahteroğulları ile görüştüğünü söyleyen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, ayrıca konuyu Bakan'la da istişare ettiğini belirterek Bu konuda eksik yönetmeliğin bir an önce çıkartılması gerekir” dedi. Özcan şöyle konuştu:
“Yayla evlerinin bir kısmı ile ilgili tutanaklar tutulduğunu bir kısmı ile ilgili yıkım kararı verildiği bir kısmı ile ilgili de yıkım kararlarının uygulandığını görüyoruz. Ben bu konuyu defalarca Sayın Valiyle görüştüm. Sayın Vali'ye şunu söyledim. Bu uygulamayı neye göre yapıyorsunuz? Bunla ilgili bir yasa çıktı ama hala yönetmeliği çıkmadı. Sayın valinin dediği cevap şu. Yönetmelik çıkmadı, biz bu yönetmelik boşluğunu il içi bir yönerge ile dolduruyoruz. Peki, çıkacak olan yönetmelik yarın sizin yönergenize aykırı olursa ne yapacaksınız? Somut bir cevap alamıyoruz. Yayla evleri ile ilgi ciddi bir sıkıntı var. Binlerce yayla evleri ile ilgili geçmişte davalar görüldü. Yıkım davaları sonuçlandı. Hatta icraya konuldu. 10 yılı aşkın zaman oldu bununa ilgili. Mahkeme kararlarını uygulayamıyorsunuz. Şu anda hiç mahkeme kararı olmaksızın yıkılan evler var. Uygulamada bir sıkıntı var. Bir mağduriyet var. Objektif kriterlere göre maalesef gitmiyor. Bu değerlendirmelerimizi de sayın valiyle paylaştık. Elbette sayın vali iyi niyetle şunu söylüyor. Doğa ve yayları korumamız lazım. Elbette bunu yapmamız lazım. Ama ticari amaçlarla bu yaylalara el atanlarla hayvancılık amacıyla bu yaylalarda bulunan insanları bir birinden ciddi anlamda ayırmamız lazım. Ama uygulamaya baktığınızda maalesef bugüne kadar yapılan uygulamaların dışında çok farklı bir uygulama yapılıyor. Ve burada yasanın özüne aykırı bir uygulama yapılıyor. Yönetmelik çıktığında da bu uygulamanın ne kadar yanlış olduğunu ileride telafisi imkansız zararlar doğuracağını bugünden ilettik. Ancak sayın vali bu yanlış uygulamanın devamı noktasında kararlı görünüyor. Bizde yukarıya bu konuyu intikal ettirdik. Bir somut çözüm bekliyoruz. Geçtiğimiz hafta da sayın bakanla da görüştüm. Bu konuda eksik yönetmeliğin bir an önce çıkartılması gerekir. Çünkü Bolu dâhil birkaç ilde bu devletin çıkartmadığı mevzuatı bazı kamu görevlileri görev addederek bu boşluğu kendisi doldurmaya çalışıyor. Ama il il farklı uygulamalar yapılıyor. Ve mağduriyet ortaya çıkıyor diye düşüncelerimizi paylaştık.”