Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, il genelindeki yaylalarda kaçak yapılaşmaların arttığını söyledi ve yıllardır akıbeti sürüncemede bulunan yayla evlerinden yenilerinin yıkılacağını söyledi. Vali Zahteroğulları, Yaylasında evi olan köylüm varsa, gitsin otursun, hayvancılığını yapsın. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz ama yaylaları da yağmalatmayacağız! Yaylalar yazlık villa arazisine dönüşmeyecek. Görevime ve hayatıma bile mâl olsa, yıkacağım” dedi.
Yaylalardaki kaçak yapılaşmayı durdurmaktaki ısrarını, Görevime ve hayatıma bile mâl olsa, yıkacağım” sözleriyle ortaya koyan Zahteroğulları, Bolu Valiliği nezdinde sürdürülecek çalışmalar karşısında duyarsız kalmamaları için muhtarlara adeta ültimatom göndererek, Bir köyde kaçak bir inşaat olup da, o köyün muhtarı bize haber vermez ise, o muhtar hakkında yasal işlem başlatacağım. Bolu yaylalarındaki kaçak yapılaşmaları durdurmakta kararlıyız. Bu girişim vazifeme de mal olsa, bir kural koymuşsak sonuna kadar giderim. Kimse kusura bakmasın, kaçak yapıları yıkacağız” dedi.
ZAHTEROĞULLARI ÇOK KARARLI
Yaylalardaki kaçak yapılaşmayı durdurmaktaki ısrarını geçmişteki bir çalışmasından örnek göstererek vurgulayan Zahteroğulları, Geçmişte tarımsal üretimi fazla olan bir bölgede arkadaşlarım önüme bir bilgi koydu. Biçerdöverlerin hızlı gittiğini ve bu nedenle yüklü miktarda dane kayıplarının yaşandığını öğrendim. Tarım teşkilatından bir ekip oluşturdum ve bir genelge yayınladım. Biçerdöverlerin hepsinin kontrol edilmesini istedim. Yemin ediyorum, adamın biçerdöverini kendi tarlasında bağladım. Çiftçi ‘Benim biçerdöverim' diyerek, itiraza kalkıştı. Evet, biçerdöver senin ama tarladaki mahsulde milli servettir. Üzerinden yıllar geçti; fakat o Adanalı çiftçi vatandaşımız başından geçen bu denetlemeyi halen gidip sorsanız anlatır” şeklinde konuştu.
YAYLALARDAKİ TÜM İNŞAATLARA DURDURMA VE YIKIM KARARI
Yaylalardaki kaçak yapılaşmayı durdurmaktaki ısrarını, Muhtarların bile yapısı olsa yıkarım, haberiniz olsun. Bunu böyle bilesiniz” diyerek sürdüren Zahteroğulları, konuşmasında şunları söyledi: Sizler (muhtarlar) buna fırsat vermeyeceksiniz. Karşılaştığınız bir durumu bizlere haber vereceksiniz. Eskilerle ilgili bir adım atılacak, onlara bir statü kazandırılacak… Ama bu haftadan itibaren her türlü yeni inşaatı durduracağız. Bunu da ilan ediyorum. Bir köyde kaçak bir inşaat olup da, o köyün muhtarı bize haber vermez ise, o muhtar hakkında yasal işlem başlatacağım. Az ya da çok, miktarı önemli değil. Devlet muhtarına maaş ödüyor. Bunu da, ‘Muhtar köyde benim gözüm kulağım' diye yapıyor. Halkta kendi temsilcisi olarak seçiyor. Vatandaşımızın hakkını hukukunu koruyacağız ama kanunlarda uygulanacak.”
KİMLERİN YAYLACILIK YAPACAĞI SİL BAŞTAN TESPİT EDİLECEK!
Yaylalardaki kaçak yapılaşma rakamlarındaki artışa da dikkat çeken Vali Zahteroğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü: Köylerdeki hane rakamlarını inceliyorum. Bakıyorum 30 haneli köyün yaylasında 300 hane var. Peki, bu nasıl oluyor? Demek ki buralar yayla olmaktan çıkmış. Oysaki yaylalar hayvancılık içindir. Ama bugün yaylalarda hayvancılık yapmayanlar yer alıyor. Şahıslar kendilerine villa yapacaksa, tapulu arazi satın alır ve yapar. Bunun aksisi kul hakkına girer. İsteyen istediği yeri çevirsin anlayışı dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Gidin bakalım başka bir ülkeye bir ağaç dikebilir misiniz. Belediyeden izinsiz ruhsatsız binanıza kat çıkamazsınız. Köylerde bile artık imar kanunu geçerli. Meralara isteyen istediği büyüklükte villalar yapsın! Yok öyle. Adam resmen şato inşa ediyor. Bu işle mücadele edeceğiz. Bu konu benim vazifeme de, hayatıma da mal olsa, bu işin arkasında duracağım. Benim köyde oturan insan