‘Yaşanabilir ve Estetik Kentler Proje Yarışması'nda ödüle layık görülen Bolu Belediyesi'nin ödülünü Başbakan'dan alan Alaaddin Yılmaz, yaptığı çalışmaların karşılığını almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Bolu Belediyesi'nin çevre duyarlılığı ve çevreye yaptığı yatırımlara ödüller gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en çevreci ikinci kenti ödülünü alan ve ayrıca 2 adet Altın Karınca Ödüllünü de alan Belediye, bu yıla ödülle başladı. Bolu Belediyesi'nin çöpten elektrik üretimi projesi ‘Yaşanabilir ve Estetik Kentler Proje Yarışması'nda ödüle layık bulundu.
Ödülünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, duygularını ifade ederken, göreve geldiği günden bugüne kadar çevre ile ilgili çalışmalara özel önem gösterdiklerini vurguladı.
Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti: Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar çalışmalarımız hep çevre ile ilgili oldu. Bu kapsamda Bolu Belediyesi olarak 2012 yılında çevre ile ilgili üç ödül birden aldık. Türkiye'nin en ciddi yerel yönetimler ödülü olarak kabul edilen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri'nde iki ödül birden kazanırken, aynı zamanda ‘En Çevreci İkinci İl' seçildik. Bolu Belediyesi'nin adını ‘Yeşil Çatı Projesi' gibi AB standartlarında Bolu'ya ve Türkiye'ye yakışır projeler ile 2013 yılında da ulusal platformlarda duyurmaya kararlıyız.”
Çöplüğü elektrik santraline çevirdik
Çevreci projeler kapsamında Bolu Belediyesi, olarak kurduğu tesisle çöp depolama alanından çıkan metan gazını enerjiye çevirerek bin evin elektrik ihtiyacını karşıladıklarını belirten Başkan Yılmaz, Güney Kore firması işbirliğiyle yap-işlet-devret modeliyle kurulan Katı Atıktan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinde, kağıt, plastik, metal gibi geri dönüşümü sağlanan malzemeleri katı atık depolama tesisimizde ayırıyor, bunların dışında kalan evsel atıklardan da elektrik üretiyoruz. Şu anda kapasitesi 1,5 megavat saat olan tesisle bin evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kadar enerji üretiyoruz. Bu sayıyı ileriki günlerde 10 katına çıkaracağız” dedi.
40 yıldır canlı bile yaşamayan dereyi balık tutulabilir ve yüzülebilir hale getirdik ”
Yeraltı şebekelerini de sıfırdan yeni bir hat çekerek yenilediklerini söyleyen Yılmaz, şunları söyledi:
“ En yoğun çalıştığımız işlerden birisi de kanalizasyon sistemimiz. Kanalizasyon sistemimizi tamamen yeniledik. Yağmur suyu hattını kanalizasyon hattından tamamen ayırdık ki bu çalışma bir çok yerde yok, bu konuda ilk olabiliriz. Bir de, Bolu'dan Mudurnu Tepe Karakolu Mevkii'ne, Bolu'dan Abant'ın çevresi de dahil olmak üzere Abant'a ve yine Bolu'dan Bolu Dağına kadar olan bölüme kolektör hattı çektik ki, bu bölgelerdeki doğayı kirleten atıkları toplayarak, Atık Su Arıtma Tesisimize ulaştırdık. Bu sayede de 40 yıldır canlı bile yaşamayan Büyüksu, artık balık bile tutulabilir hale geldi ki asıl anlamlı projelerimizden birisi de budur. Başta da söylediğim gibi çevreye karşı olan duyarlılığımız ve bu sebeple de gerçekleştirdiğimiz çevre projeleri göreve geldiğimizden bu güne devam ediyor ve bundan sonra da artarak devam edecek.”