Çin öncülüğünde Asya hisse senetlerine gelen satışlar ve Yunanistan krizinin Doları güçlendirmesinin ardından altın son dört çeyrektir değer kaybetti ve 1997'den bu yana en uzun çeyrek dönemlik düşüş serisini gerçekleştirdi. Bolu'da 15 yıldır kuyumculuk yapan Cihan Aygündüz bu düşüşü değerlendirerek yatırımcıların altın konusunda endişe etmelerine gerek olmadığını belirtti.

ÖZEL HABER: EMRAH ÖGET

Bolu'da 15 yıldır kuyumculuk yapan Aygündüz Kuyumculuk sahibi usta kuyumcu Cihan Aygündüz altın fiyatlarındaki düşüşü değerlendirerek elinde altın bulunduran, altına yatırım yapmak isteyen yatırımcıların içini rahatlatacak açıklamalarda bulundu.

“4-5 YIL GİBİ BİR ZAMAN GEREKLİDİR”

Cihan Aygündüz, Altını genel olarak halkımız kısa vadeli yatırım aracı olarak görüyor. Bizce her zaman için, ki tarihin her döneminde de bu böyle olmuştur, altın orta ve uzun vadeli yatırım aracıdır. Diğer ekonomik parametrelere baktığımız zaman yine rantabl yatırımdır. Bana göre orta vadeden kastımız kesinlikle 4-5 yıldan önce değildir. Ta ki spekülatif artışlar dönemine rastgelene kadar. Yani spekülatif dönemlere denk gelindiğinde bir bakarsınız bir hafta içerisinde altın fiyatları %10 artmıştır, %20 artmıştır. Bu belirli dönemlerdedir. Ama onun haricinde istikrarı seyir kabul edersek kesinlikle 4-5 yıl gibi bir zaman gereklidir. Yani ben altını bugün aldım, 10 gün sonra, 3 ay sonra bozdurdum gibi bir düşünce ile altına yatırım yapılmaz. Biz müşterilerimizin hepsini de altını alırken bu konularda bilinçlendiriyoruz. Altını ne amaçlı aldığını soruyoruz, yani takı amaçlı mı, hediye amaçlı mı, yatırım amaçlı mı, buna göre bilgiler veriyoruz” şeklinde konuştu.

“BU ARTIŞLAR TAMAMEN BÜYÜK EKONOMİ GÜÇLERİNE BAĞLIDIR”

Altın fiyatlarındaki düşüşün işyerine yansıyıp yansımadığı üzerine konuşan Cihan Aygündüz, Altın satışlarında esasında öyle gözle görülür, büyük bir artış olmadı. Halkımızda genel bir yanılgı vardır, düğün sezonlarında altın fiyatlarının her zaman yükseleceği beklenir ve öncesinde yatırım yapmak istenir. Ancak öyle bir şey yoktur, bu artışlar tamamen büyük ekonomi güçlerine bağlıdır” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZ ALTINA HER ZAMAN GÜVENSİNLER”

Elinde yatırım aracı olarak altın bulunduranların bu düşüşlerden korkmaması gerektiğini, altının orta ve uzun vadede değerini koruyacağını ve üzerine çıkacağını belirten Cihan Aygündüz, Ben mesleğe başladığımda, 2000 yılında yaklaşık 3 lira civarlarındaydı altının gramı. Aradan 15 yıl geçti ve günümüz altın fiyatlarına bakıldığında %330 gibi bir artış gerçekleşmiş. O yüzden altının uzun ve orta vadede yatırımcıların yüzünü güldürebileceğini söyleriz. Beklemesini bildikten sonra altın en rantabl yatırım aracıdır. Vatandaşlarımız altına her zaman güvensinler ve öyle kısa dönemlerde yaşanan dalgalanmalar kimseyi yanıltmasın. Altına yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız için de şunu söyleyebilirim ki, diğer yatırım araçları ile kıyasladığımızda özellikle yaşanan 2001 ve 2008 krizleriyle altın ülkemizde gözde yatırım araçlarından birisi olarak görülmüş, krizlerden sonra parası değer kaybeden yatırımcılar güvenilir limanlar arayışı içerisine girerek altına yönelmişlerdir. Bu bakımdan yatırımcılar için en güvenilir liman altındır” açıklamalarına yer verdi.