Gerede Müftülüğü tarafından organize edilen 14-20 Nisan günleri kutlanan Peygamber Efendimiz'in Kutlu Doğum Haftası” etkinlikleri kapsamında Erzurum Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Melih Gökçek Kültür Merkezi'nde Geredelilere Efendimizi anlattı.

Açılış konuşmasını yapan Gerede Müftüsü Hasan İzmirli, Kutlu Doğum Haftası kapsamında düzenlenen programın hayırlara vesile olmasını dileyerek, Peygamberimizin yaşadığı bizlere emanet ettiği Kur'an ve sünneti anlamaya birlikte yaşama kültürümüzün ahlakımızın birlik ve beraberlik içerisinde devem etmesini yüce Allah'tan niyaz ediyorum” dedi.

İl Müftüsü İzani Turan ise, bugüne kadar ve bundan sonra yapılacak olan programların Efendimiz'i anlamaya anladığımızı da hayatımızda tatbike etmeyi vesile kılsın dileklerini kaydetti. Konuşmacı Erzurum Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman da yaptığı konuşmada, insanların üzerinde 5 durak bulunan bir yolun yolcusu olduğunu söyleyerek bu yolların, ruhlar alemi, ana rahmi, dünya hayatı, kabir hayatı ve ya cennet yada cehennem olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mustafa Ağırman dinleyicilere haftanın bir akşamı Kur'an ve cenneti alayı anlatan ayetler okumasını tavsiye ederek, Cenneti okudukça dünyadan eli çekersiniz. Okuduklarınız öyle anlatır ki siz cennete gitmiş olursunuz. Haftanın bir akşamı cenneti ayırın. Okudukça artık ne zaman gideceğim diye iştirakınız artar. Dünya gözünüze küçülür. Cehennemi okuduğunuzda ise kendinize konuşmanıza çeki düzen vereceksiniz” dedi.

‘Dünya ahiretin tarlasıdır' diyen Mustafa Ağırman, ahirette lazım olacak azığı dünyadan alıp gitmemiz gerektiğini hatırlattı. Büyüklerin en büyüğü Allah olduğunu söyleyen Ağırman, Ezanı Muhammed Allahüekber diye başlıyor. Allah büyüktür demiyoruz. Allah en büyüktür diyoruz. Büyüklerini tanımayan toplumu bir arada bulunduramıyoruz. Allah'ı tanıdıktan sonra diğer büyüklerine de değer veriyorsunuz. Allah'ı en büyük olarak tanımayanlar büyüklerine de değer vermiyor, anarşist oluyor. Günde 5 vakit namaz kılan biri 193 defa Allahüekber diyor. Namazın sonunda da 165 defa tesbihle diyor. Müezzin arkadaşlarda 418 defa Allahüekber diyor” dedi.

Ağırman, topluma Yunus Emre'nin ‘yaratılmışı sevdik yaratandan ötürü', İbrahim Hakkı Hz, ‘Görelim mevlam neyler, neylerse güzel eyler' diğer bir alim de ‘Sakın incitme canı, yıkarsın arşı rahmanı' kavramını ezberletmiş olmanın çok faydalı olacağını söyleyerek, ‘'Rabbimiz hükmetti dedi ki ‘Anana babana iyilik et, onları incitme. Efendimizde onlara itaat et, sözlerini tut, iyi geçin, hürmet et'' kavramlarını kavramını öğretilmiş olmanın faydası olacağını kaydetti. Birlik ve beraberliğin adresi cami olduğunu söyleyen Ağırman, ‘'Beş vakit cami de buluşmalıyız. Mahalle komşularımız bizim geniş ailedeki yakınlarımız gibidir. Efendimiz buyurdu ki, ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir' Allah'a ve ahiret gününe inanan komşusuna eziyet etmesin biz böyle anlayışın fertleriyiz'' ifadelerine yer verdi. Konferansın sonunda Gerede Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gerede Müftülüğü tarafından organize edilen Hafızlık yarışmasında 1. Eda Nur Arıtekin, 2. Feyzullah Bal, 3. Esra Yüksel, Hadis Yarışmasında 1. Ahmet Ünlü, 2. Mine Ergül, 3. Zeynep Bayraktar, bilgi yarışmasında 1. Nuri Aydın, 2. Sevgi Özsolak, 3. Merve Tınmaz, olanlara ve yarışmalara katılan diğer öğrencilere ödülleri takdim edildi. Programa, Gerede Kaymakamı Arslan Yurt, Belediye Başkanı Mustafa Allar, İl Müftüsü İzani Turan, İlçe Müftüsü Hasan İzmirli, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Camcı, Erzurum Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman ve çok sayıda hoca, öğrenci ve Geredeli katıldı. Haber Merkezi