Eğitim Sen Bolu Şube Başkanlığı tarafından Sözlü Sınavla MEB'in Şube Müdürü atamalarına karşı sendikaca açılan dava sonuçlandı. Mahkeme tarafından MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavların tamamının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Erkan Korkmaz tarafından yapılan açıklamada Gerçek anlamı torpil, adam kayırma, kazanılmış hakları gaspetme, yandaşları bir yerlere getirme olan Sözlü Sınavla MEB'in Şube Müdürü atamalarına karşı sendikamızca dava açılmıştır. Dava sonucunda Yargı bir kere daha AKP'ye Hukuk dersi vermiş ve dur demiştir” denildi.

Bu karara rağmen MEB Ülke genelinde okul müdürlerini belirlemek için 16-23/10/2014 tarihlerinde yandaşlarını okul yöneticisi yapmak için sözlü sınav düzenlendiğini belirten Korkmaz, bu sınavda 2011 yılında MEB'in yaptığı yazılı sınavı kazanan ve bugüne kadar yandaş olmadığı için atanmayan öğretmenlerin 15 dakikalık sözlü sınavla elenmesinin hedeflendiğini kaydederek şöyle devam etti:

“Bir üyemizin 12.02.2014 günü gerçekleştirilen MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile 10.02.2014 - 28.02.2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavlarının öncelikle yürütmesinin durdurulması daha sonra iptaline karar verilmesi istemiyle dava açtık.

Ankara 10. İdare Mahkemesi, 6 Ağustos 2014 gün ve E.2014/1232 sayılı kararıyla yürütmenin durdurulması isteğimizin reddine karar verdi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi`ne başvurarak yürütmenin durdurulması ret kararına itiraz ettik.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 1. Kurulu, 11 Eylül 2014 gün ve E.2014/5897 sayılı kararıyla dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Dolayısıyla hem üyemizin 12.02.2014 günü gerçekleştirilen MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavında başarısız sayılmasına ilişkin işlem hem de 10.02.2014 - 28.02.2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü Görevde Yükselme Sözlü Sınavların tamamının yürütmesi durdurulmuştur.

Anımsanacağı gibi gerek genel yönetmelik (31.8.2013 gün ve 28751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik) gerekse özel yönetmelik (Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik) hakkında açılan davalarda bir dizi yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. Milli Eğitim Bakanlığı bu kararların yapılan atamaların iptali sonucunu doğurmadığını, kararların genel düzenlemelere ilişkin olduğunu, yönetmeliğin de değiştirileceğini ifade etmişti. Bu görüşün hukuksal olarak tartışmalı olması bir yana, Ankara Bölge İdare Mahkemesinin kararı, bakanlığın bu gerekçesini de ortadan kaldırmıştır. Artık yapılan atamaların tamamının iptal edilmesi gerektiğine kuşku yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı, gecikmeksizin, sözlü sınav sonuçlarına göre yapılan şube müdürü atamalarının tamamını iptal etmelidir. Bu konuda Bakanlık nezdindeki girişimlerimiz sürmektedir. Yargı kararının uygulanmaması söz konusu olamaz. Uygulanmaması durumunda yargısal her tür yola başvuracağımızdan hiç kimse kuşku duymamalıdır”