Bolu Vergi Dairesi Müdürü Şahin Demirci, Bolu'da borçlu mükelleflerinin yalnızca yüzde 40'ının yapılandırma başvurusu yaptığını, gecikme zammı, gecikme faizi yükünden kurtulmak için 31 Aralık tarihine kadar mükelleflerin yapılandırma başvurularını yapmaları gerektiğini belirtti. Bolu Vergi Dairesi Müdürü Şahin Demirci, son başvuru tarihi 31 Aralık 2014'e kadar uzatılan borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun kapsamında henüz başvuru yapmamış mükellefleri son günü beklememeleri konusunda uyararak, bir an önce başvuru yapmalarını istedi.

Bolu Vergi Dairesi Müdürü Şahin Demirci, 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'a ilişkin gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, 6552 sayılı kanun 11 Eylül 2014 tarihi itibari ile Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş durumda. Vergi dairesini ilgilendiren konularda bizde vatandaşlarımızdan talepler almaya başladık. Başvuran mükelleflerimizin vergi borçlarına yapılandırma imkanı getirildi. 18 ay taksitlendirme imkanı, 18 aylık taksiti de 2 ayda bir ödeme imkanı getirildi. Dolayısıyla ödemeler 36 aylık bir süreye yayılıyor” dedi.

Gecikme zammı, gecikme faizi yerine yurt içi ÜFE'nin baz alındığını belirten Demirci, Bu şekilde mükelleflerimiz gecikme zammı yükünden oldukça kurtulmuş oluyorlar. 2 Aralık 2014 tarihi yapılandırmalar için son başvuru tarihiydi. Kanunda sürenin uzatılmasıyla ilgili Bakanlar Kuruluna yetki verilmiş, kurulda bu yetkiyi kullanarak başvuru tarihini 31 Aralık 2014'e kadar uzattı. İlk taksit ödeme tarihi 31 Aralık 2014'tü, kurul ilk taksiti ödeme süresini de 2 Şubat 2015 tarihine uzattı” şeklinde konuştu. Bolu'da 23 Aralık itibari ile kuruma yapılan başvurular hakkında bilgi veren Demirci, Kurumumuz 12 bin 256 yapılandırma başvuru dilekçesi aldı. Buda mükellef sayısı olarak 9 bin 806 mükellefe karşılık geliyor. Mükelleflerimizden 83 milyon 640 bin 177 liralık bir borcu yapılandırmış bulunmaktayız. Başvuru sürecimiz halen devam ediyor. Mükelleflerimiz için bu büyük bir fırsat” ifadelerini kullandı.

Yapılandırılan borçlarla ilgili cebri icra takibi yapılmadığını belirten Demirci, Ödemelerini süresi içinde yaptıkları sürece yapılandırılan borçlarla ilgili herhangi bir takip işlemi yapmayacağız. Mükelleflerimizin hesaplarına e-haciz uygulaması olmayacak. Araçlarına ve gayrimenkullerine haciz uygulamamız olmayacak. Mükelleflerimiz zor durumda kalmamak adına, haciz korkusu yaşamamak adına yapılandırmaya müracaat ederlerse faydalarına olacaktır diye düşünüyorum. Şu anda Bolu'da borçlu mükelleflerin yüzde 40'ından yapılandırma başvurusu aldık. Gönül ister ki yüzde yüzü başvursun ve bu imkandan faydalansın. Türkiye ortalamasında Bolu'yu değerlendirecek olursak başvuru rakamları oldukça ideal” dedi.

Başvuru süreleri bittikten sonra yapılandırmadan faydalanmayan mükelleflerle ilgili cebri icra işlemlerine süratle başlayacaklarını ifade eden Demirci, mükellefleri yapılandırma yapmaya davet ederek şunları söyledi; Mükelleflerimizin zor durumda kalmaması için 31 Aralık tarihine kadar vergi dairelerine bizzat gelerek müracaat edebilirler. Gelir Dairesi Başkanlığının internet sitesi üzerinden başvurularını yapabilirler. Posta yolu ile de başvuru yapabilirler. Taksit seçeneklerimiz mevcut. Özel Usulsüzlük cezaları var. Bu tür beyanname vermemekten dolayı usulsüzlük cezası kesilen mükelleflerimiz başvuru yaparlarsa bunların da yüzde 50'sinin tahsilinden vazgeçiliyor. Gecikme zammı, gecikme faizi yükünden kurtulmak için bir an evvel mükelleflerimizi yapılandırma başvurularını yapmaya davet ediyoruz.” Haber Merkezi