Yaşam alanlarında ve motorlu araçlarda mutlaka standartlara uygun yangın söndürme cihazının bulundurulması gerekiyor. Gerede Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yangına çıkış aşamasında etkin müdahalede bulunabilmek için konutlarda, işyerlerinde ve araçlarda bulundurulması gereken çalışır durumdaki yangın söndürme cihazlarının, can ve mal güvenliğinin sigortası olduğu bildirildi.
İtfaiye ekiplerinin yangına müdahale etmesi gereken zaman diliminde yangın söndürme tüplerinin çok önemli olduğunun vurgulandığı açıklamada, yangının çıkış anında söndürülebilmesi için önemli şartlardan bazıları; yangın söndürme cihazlarının kalitesi, içindeki kimyasal tozun niteliği, çalışır vaziyette olması ve cihazın etkin olarak kullanılması” denildi.
Yangının söndürülebilmesi veya en az zararla atlatılabilmesi için ilk müdahalenin önemli olduğunun hatırlatıldığı bu yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: yaşam alanlarında ve motorlu araçlarda mutlaka standartlara uygun yangın söndürme cihazının bulundurulması gerekiyor. Konut ve işyerlerinin büyüklüğüne ve niteliğine göre 2-6 kilogram arası, araçlarda ise 2 kilogramlık kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı bulundurulması uygun olacaktır. Cihazın ise güvenilir bir firmadan alınması çok önemli.”
İHMAL EDİLMEMELİ
Gerede Belediyesi İtfaiye Amirliği tarafından yapılan açıklamanın son bölümünde şöyle denildi: Yangın söndürme cihazları çalışır durumda olduğu zaman yangınla mücadelede aktif rol oynar, periyodik bakımı ve kontrolü yapılmayan cihazlar ise işlevini yitirir.
Standart nitelikte bir cihazın uygun koşullarda muhafaza edildiğinde 2 yıl işlevselliğini koruyacaktır. Kullanım süresi sonunda cihazdaki kimyasal tozun mutlaka değiştirilmesi gerekir.
Vatandaşlardan, cihazlarını bakıma göndermeden önce, içindeki tozu boşaltmalarını istiyoruz. Bu durumda kimyevi toz zamanla özelliğini kaybedecektir.
Cihazın hatalı kullanılması veya uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmemesi halinde püskürtücü gaz boşalabilir. Gazı boşalan yangın söndürme cihazı hiçbir işe yaramayacaktır.
Cihazın üzerindeki manometre göstergesinden, gazın boşalıp boşalmadığı kontrol edilebilir. Gazı boşalan cihazların yeniden püskürtücü gaz doldurulmak üzere uzman firmaya gönderilmesi gerekiyor.”
Yangın Söndürme cihazının kullanımında ise şu unsurlara dikkat edilmesi gerekiyor; Cihazı yangın yerine getiriniz, rüzgarı arkanıza alınız. Ateşe mümkün olduğunca yaklaşınız. Cihaz karbondioksit içerikli ise tüpünün valfini sola doğru çevirerek açınız. Cihaz K.K.T (Kuru Kimyevi Toz) içerikli ise tetik mekanizmasını kilitleyen pimi çıkartınız. Tetiğe sonuna kadar basarak çıkan gazı veya tozu yangının doğduğu yere doğru püskürtünüz. Yangını ön taraftan arkaya doğru söndürünüz. Yangının söndüğünden emin olmadan, olay yerini terk etmeyiniz. Tozlu cihazları, toz bitene kadar boşaltınız.