Bolu Ziraat Odası başkanı İsmail Yamantürk Bolu çiftçisinin alternatif ürünlere yönelmesinin zamanının geldiğini söyledi. Yamantürk; Ziraat Odası olarak çiftçimize geçen sene çok talep gören ürünlerin ertesi sene ekilmesi yerine farklı ve alternatif ürünler ekmeye teşvik etmek istiyoruz ancak toprak sahibi şahıs olunca, bu konuda şunu ya da bunu ekin diyemiyoruz” dedi.
2012 yılı hakkında değerlendirmeler yapan Bolu Ziraat Odası başkanı İsmail Yamantürk 2012 yılını Bolulu çiftçilerin %30 oranda zararla kapattığını belirtti. Patates üreticilerinin beklenenin üstünde üretim yapmasından dolayı patates fiyatlarında bir değişlik olmayacağını aktaran İsmail Yamantürk Maalesef patates üretiminde diğer illerle bir olamayız. Bunun nedeni de kişi başına düşen parsel miktarının ilimizde düşük olmasıdır. Ziraat Odası olarak çiftçimize geçen sene çok talep gören ürünlerin ertesi sene ekilmesi yerine farklı ve alternatif ürünler ekmeye teşvik etmek istiyoruz ancak toprak sahibi şahıs olunca, bu konuda şunu ya da bunu ekin diyemiyoruz” dedi. 2013 yılı ile ilgili olarak Bolu çiftçisine mesaj veren Yamantürk; Çiftçilerin alternatif ürünler ekmesini teşvik ederek Bolu'da tarımın gelişmesini belki bir ölçüde sağlayabiliriz. Çiftçilerimizin 2013 yılında yem bitkilerini ekmesi kendilerine yarar sağlayacaktır. Bolu iklimi yem bitkileri ve dış mekân bitkileri üretimi için uygun bir iklimdir.” Dedi.
Bolu'nun yıllarca tartışılan Turizm ya da Tarım kenti olma konusuna da değinen Yamantürk Bu konuda geçmiş zamanlarda çeşitli tartışmalarımız, seminerlerimiz olmuştu. Ancak biz sonradan gördük ki bizim tartışma yöntemimiz yanlışmış çünkü biz bugüne kadar Bolu hem turizm hem de tarım kenti olabilir mi'yi hiç tartışmadık. Bizim bu zamana kadar ki en büyük yanlışlarımızdan biri bu oldu. Tartışmaları bir kenara bırakıp olaya objektif olarak bakacak olursak Bolu ne sadece Turizm kenti ne de sadece Tarım kenti olabilir. Çünkü ilimizde yeterli yatırım ve yatırıma cevap verebilecek yeterli ölçekte arazi yoktur. Eğer ki devlet yatırımcıya bu yatırımlarını hayata geçirmek için belirli büyüklükte arazi verebilirse o zaman tarım kenti olma yolunda ilerleriz. Ancak şu anda bu mümkün görünmüyor.” Şeklinde konuştu.