Ziraat Odası Bolu Şube Başkanı İsmail Yamantürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2015 yılı Kırsal Kalkınma Planı kapsamında Bolu'da tarım, hayvancılık, hayvan ürünleri sektörleri yanı sıra kanatlı sektör yetiştiricilerini destekleyeceğini açıkladı. 1 milyon liralık yatırım yapacak olan girişimciye devletin 500 bin TL hibe destek sağlayacağını bildiren Yamantürk, Bolu için hayati önem taşıyor” sözleriyle dikkat çektiği Kırsal Kalkınma Planı'nın ayrıntılarını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Bolu'ya yaptığı ziyaret esnasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e, Bolu Ziraat Odası Başkanlığı tarafından iletilen Kırsal Kalkınma Planı'na kanatlı sektörün de dahil edilmesi talebi Başkent'te kabul gördü. Bakanlık önceki yıllarda, süt işleme ve hayvancılık alanlarında destek sağladığı Bolu'ya ilk kez kanatlı sektör desteği sağlama kararı aldı. Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, yaklaşık bir ay önce startı verilen ve yıllık oluşturulan Kırsal Kalkınma Planı hakkında açıklamalarda bulundu. Son başvuru tarihinin 23 Aralık olduğunu belirten Yamantürk, bakanlığın bu süreyi uzattığını ve son başvuru tarihini 23 Ocak 2015 olarak tayin ettiğini söyledi.

‘Bolu için hayati önem taşıyor' diyerek, Kırsal Kalkınma Planı'nın artılarını aktaran Yamantürk, 1 milyon liralık yatırım yapacak olan girişimciye devletin 500 bin TL hibe destek sağlayacağını söyledi.

Yamantürk, Kırsal kalkınma projelerinden Bolu bugüne dek süt işleme ve hayvancılık alanlarında yararlanıyordu. Bu sene ilk defa tavuk kümesleri kırsal kalkınma projeleri arasına alındı. Dolayısıyla bizim esas proje ürettiğimiz alanda buydu. Önceki yıllarda bir ya da iki projenin çıktığı Bolu'dan bu yıl 80-100 arasında projeye ulaşmayı umuyoruz. Biz ne kadar çok proje üretirsek, Bolu'ya o denli çok katkı sağlamış oluruz” dedi. 2015 yılında hayata geçecek İyi Tarım” uygulaması ile kapasitesi 5 binin altında olan kümeslere civciv verilmeyeceğini belirten Yamantürk, Kırsal Kalkınma Planı'nın kümes işletmesini büyütmeyi dileyen işletmeciler için büyük bir fırsat olduğunu bildirdi.

Kümeslerin yapımında ve revizyonunda devletin yüzde 50 destek sağlayacağını ifade eden Yamantürk, Bio güvenlik tedbirleri alınmayan kümeslere civciv verilemeyecek. Gübresini muhafaza eden, ölüsünü muhafaza eden, çevresi tel örgü ile çevrilmiş alanlar oluşturulan, hijyen şartlarına uyan işletmelerde üretim yapılabilecek. Dolayısıyla bizim eski kümeslerimizin bu şartlara uyabilmeleri çok zor. Çünkü kapasiteleri küçük. Küçük aile işletmelerinden oluşuyor. Dolayısıyla orada zikredilen küçük kapasiteli kümeslerde bunlar zaten. Oradaki esas şey bio güvenlik tedbirleri. Kırsal kalkınmadan yararlanacak kümesler bunları yapmak zorunda zaten. Dolayısıyla kümes kapasiteleri, hayvan refahı daha verimliliği artacak kümesler olacak. 3-5 binlik kümeslerden 100-200 bin kapasiteli kümeslere ulaşıyoruz. Bu da daha hijyen şartlarda daha iyi ürün elde edilmesini öngörüyor. Kontrolü zor olan bir sektör. Bunu şu ana kadar entegreler yaptı. Halende yapıyorlar. Tavuk yumurtadan çıkıp tüketiciye ulaşıncaya kadar kontrol altında olan bir sektör. Ama küçük kümesler çok dağınık olduğu zaman kontrolde güçleşiyor” diye konuştu.

Kırsal Kalkınma Planı ile kanatlı sektörün yanı sıra, tarım, hayvancılık, hayvan ürünlerinin değerlendirilmesi alanlarında da desteklemeler yapılacağını ifade eden Yamantürk, Süt işleme tesisi var, patates depolama ve paketleme tesisleri de var. Yani tarımsal ürünleri işleme projesi. Biz şu ana kadar tarımsal ürünleri işlemeden pazarlıyor idik. Dolayısıyla ham madde pazarlıyorduk. 1 liraya sattığımız patatesi paketlediğimiz takdirde 2-3 liraya satabiliriz. Sütü işleyerek daha pahalı satabiliriz. Dolayısıyla bakanlığın amacı da bu. Büyük işletmelerin kurulması ve ürünün değerlendirilmesi temel hedef” biçiminde konuştu.

Bolu'da bakanlığın geçmişteki Kırsal Kalkınma Planı'ndan yararlanan kuruluşlar olduğuna dikkat çeken Yamantürk, Örneğin geçmişte, Bolu mezbahanesi, Bolpat, Beypiliç, Erpiliç, Bolca Hindi bu projelerden yararlandı. Şu ana dek bu projelerden yararlanarak 7-8 süt işleme tesisi Bolu'da kuruldu. Bu projeler ürün değerlendirme projeleri” ifadelerini kullandı.

Kırsal Kalkınma Planı'ndan yararlanmayı hedefleyen başvuru sahiplerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebileceğini belirten Yamantürk, evrak eksikliğinden doğacak sorunlardan başvuru sahiplerinin sorumlu olacağını söyledi ve evrak konusunda titiz davranmalarını başvuru sahiplerinden istedi. Haber Merkezi