Son günlerde yaşanan şiddetli yağmur ve dolu yağışı, tarım ürünlerine zarar verdi.
Son günlerde olan yağışlar patates tarlalarında gövde kanserleri ve çürükleri ve köklerinde oluşan yeni yumrularda çatlaklara neden oldu. Yağışların devam etmesi durumunda mahsullerde fire daha da artacaktır. Üreticileri zor günler beklemektedir.
Yağışlardan dolayı mağdur olan vatandaşlar eski Tarım Müdürü Zeki Özbakır'a gelerek ilaç desteği aldı. Zeki Özbakır, patates üreticilerini aşırı yağmurların yol açtığı Patates Mildiyösü” hastalığına karşı uyardı. Özbakır, patates üretilen alanlarda aşırı yağmurlar nedeniyle Patates Mildiyösü hastalığının görülmeye ve zarar oluşturmaya başladığı belirterek, üreticilerin tarlalarını sürekli kontrol etmesi ve hastalık tespit edilen tarlalarda tedavi edici ilaçlarla ilaçlama yapılması gerektiği belirtti.
HASTALIK BELİRTİLERİ
Mevsimsel yağışların bol olduğu yıllarda nemin yükselmesiyle birlikte öncelikle patates bitkisinde kendini gösterir. İlk belirtiler yaprakta küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler halinde görülür. Hastalığın ilerlemesiyle lekelerin olduğu kısımlar kahverengileşir ve doku ölür. Uygun sıcaklık ve nem koşullarında tüm bitkiye yayılır. Tarlada başlangıçta ocaklar halinde birkaç bitkide görülür, orantılı nemin %80 ve sıcaklığın 19–22°C'de tüm tarlaya ve etraftaki tarlalara yayılır. Hastalık etmenleri yaprak ve saplardan toprağa inerek yumrularda yüzeysel kuru çürüklük şeklinde, düzensiz eflatun ile siyah renk arasında sert lekeler belirir. Hastalık yumru etine doğru ilerler. Hastalık etmeni tarlada kalan yumru ve konukçu bitkiler patates, domates, patlıcan bitki artıkları üzerinde kışlaması mümkündür. Haber Merkezi