CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran CHP İl Örgütüne destek amaçlı ziyaret gerçekleştirdi. Basın mensuplarının gündeme dair sorularını da yanıtlayan Umut Oran iktidar için, Kendini bilge sanan bilgisizden Türkiye'nin sakınması lazım” şeklinde konuştu.

Haber: Emrah Öget

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran: Bolu'da olmaktan her zaman olduğu gibi mutluyum. Bolu benim için özel yeri, özel anlamı olan bir şehir. Her zaman burada kendimi evimde hissediyorum. Seçim çalışmaları tüm hızıyla gidiyor. CHP olarak Türkiye'nin her tarafında hatta yurtdışında bu seçim çalışmalarımızı yapıyoruz. Bugün de burada Göynük ve Taşkesti'de Bolu İl örgütümüzle beraber seçim çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

“TÜRKAN SAYLAN DEMEK ÇAĞDAŞ YAŞAM DEMEK, AYDINLIK BİR TÜRKİYE DEMEK”

Gündemle ilgili de konuşan Umut Oran: Bugün rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan'ın ölüm yıldönümü. Aramızdan ayrılışının 6. yıldönümü. Türkan Saylan demek çağdaş yaşam demek, aydınlık bir Türkiye demek. Türkan Saylan denildiği zaman aklımıza ona yapılan haksızlıklar, ona yapılan hukuksuzluklar geliyor. Bunu unutmak mümkün değil bunları unutturmamamızda gerekiyor. Aslına bütün bu yapılan haksızlıklar, hukuksuzluklar, yargısız insaflar çağdaş Türkiye'ye yapılan hareketlerdi. Bugün onu yapanlar beraber yürüdükleri, beraber yürüttükleri şimdide düşman ettikleri bir yapıyla Türkiye'yi aldatmaya çalışıyorlar ama biz bu dünyada ister paraleli olsun , ister AKP'si olsun kim haksızlık, hukuksuzluk yaptıysa CHP olarak hesabını soracağız” diye konuştu.

“İLK DEFA OY KULLANACAK 2,5 MİLYON KARDEŞİMİZ VAR”

Umut Oran, Yarın yine 19 Mayıs. Bizim için anlamlı bir gün, hem Atatürk'ü anma günü hem de Gençli ve Spor Bayramını kutlama. Tabi gençler sadece bizim geleceğimiz değil, bugün de biz gençlere güveniyoruz. Bu seçimde sadece ilk defa oy kullanacak 2,5 Milyon kardeşimiz var. 2,5 Milyon genç kardeşimizin de özellikle bu seçimde doğrudan yana, dürüstlükten yana, adaletten yana, demokrasiden yana, özgürlüklerden yana oy kullanacaklarına yürekten inanıyoruz” dedi.

“DAVUTOĞLU DA KENDİNİ BİLGE SANIYOR AMA BİLGİSİZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Bolu'ya gelecek olması ile ilgili açıklamalarda bulunan Umut Oran, Tesadüf yarın buraya Başbakan Davutoğlu geliyor, herhalde o da eski Başbakan'dan örnek almış ki gelmeden bir sürü tedbirler alınıyor. İşte başka siyasi partilerin bayrakları indiriliyor, şehirde bir terör estiriliyor, insanlar sokaklara çıkartılmıyor, araçlar trafiğe kapatılıyor. Bir sürü böyle kanunsuz, hukuksuz uygulamalar var. Ben şimdi Bolu'ya gelirken , Bolu'yu da iyi tanıyıp bildiğim için Davutoğlu yarın ne söyleyebilir burada, ne söyleyecektir diye şöyle bir baktım. En son Davutoğlu buraya 21 Aralık 2014 tarihinde gelmiş. Burada bir takım vaatler bir takım müjdeler vermiş. Burada özellikle basın mensubu arkadaşlarıma bu soruları Davutoğlu'na sorması için rica ediyorum. Şöyle bir lafı vardır Akşemsettin hazretlerinin; kendini bilge sanan, bilgisizlerden sakının” diyor. Şimdi Davutoğlu da kendini bilge sanıyor ama bilgisiz. Bir çok konuda bunu görüyoruz, bir çok konuda çapsız, bilgisiz. Kendini hoca sanıyor ama baktığınız zamana aslında hocalıktan bir haber” şeklinde konuştu.

“BOLU İHRACATTA HAKKARİ, MARDİN VE ŞIRNAK'TAN DAHA GERİDE”

Davutoğlu'nun mitinglerde verdiği rakamlara ilişkin açıklama yapan Umut Oran, Bolu'ya geldiğinde söylediği sözlere baktığınızda bunları bir kez daha ortaya çıkıyor. Bakın Davutoğlu ne demiş; ‘12 Yılda Bolu'ya 5,5 milyar yatırım yaptı AKP demiş. Ben gittim, baktım. Kalkınma Bakanlığının sitesine girdim, orada şunu gördüm; gerçek olan Bolu'ya 12 yılda 731 milyon liralık yatırım gelmiş. Kaynak yine kendi Bakanlıkları. Yine Bolu'nun Kamu yatırım ve tahsisindeki payına baktığım zaman, 12 yılda düşmüş. 2001 yılında binde 3 pay alıyormuş Bolu, 2008'de binde 4.4'e çıkmış, 2014'de binde 1.4'e inmiş. Hem verdiği rakamlarda yanlışlık var hem de kamu tahsisinde Bolu'nun payı düşmüş. İkinci söylediği şey Davutoğlu'nun, demiş ki; ‘Bolu'daki ihracat 7 Milyon Dolardan, 106 milyon Dolara çıkmış demiş. Sanki bunu kendileri çıkartmış gibi söylemiş ama söylediği rakamda o kadar küçük bir rakam ki, yani Bolu maalesef Türkiye sıralamasına baktığımız zaman ihracatta 46'ncı sırada, Hakkari, Mardin ve Şırnak'tan daha geride. Yine bir müjde vermiş, demiş ki; ‘Ben gelirken talimat verdim, Bolu'yu Kültür Turizm Gelişim bölgesi ilan ettik demiş. Ben Parlamento'da bir yasa, imzalanmış bir kanun tasarısı görmedim, bir Bakanlar Kurulu Kararı görmedim, bunu da sormak lazım. Ayrıca tabi böyle bir şey yapılırsa da memnun oluruz ama şunu da sormak lazım; Senin 13 yıldır aklın nerede, Bolu turizm turizm diye o kadar burada yatırımlar gelsin dedik. Sen 13 yılda ilan etmedin de seçime 20 gün kala gelip mi ilan edeceksin.” dedi.

“YAĞ VAR, UN VAR, ŞEKER VAR AMA BİR TÜRLÜ HELVA OLMUYOR”

İktidarı eleştirmeye devam eden Umut Oran, 13 yıl geçti, hep -miş, -muş, hep –cek, -cak hep inşallah, maşallah. Yani böyle bir Türkiye yönetilemez. Bolu'da aslında büyük potansiyel var. Bolu'ya Allah her şeyini vermiş yok yok ama Bolu'ya yatırım gelmiyor. Bakıyorum ben Bolu'ya gelen yatırımlarda, teşvikli yatırımlarda aldığı pay düşmüş. Neredeyse on binde bir pay alıyor. İşsizlik burada çift hane, bütçeden aldığı paya baktığımda yine binde oranlarında yani bütçede Bolu'nun adı yok. 1000 tane kurulan şirketin arasında Bolu'da sadece bir tane şirket var. Bolu'ya zengin diyorlar, Bolu'nun kredi ve mevduat hacmi bakımından oranı binde iki. 12-13 yıldır aynı şarkıyı dinliyoruz. Yine Davutoğlu Aralık'ta buraya geldiği zaman bir şeyi doğru söylemiş, demiş ki; ‘İyi bir yemek için olmazsa olmaz aşçı gerekir' demiş. Malzeme ne kadar varsa tadı için tuzu için bir aşçı olması gerekir demiş, esasında da acı bir itirafta bulunmuş Türkiye'de de Bolu'da da baktığımızda aynı durumla karşı karşıyayız. Her şeyimiz var, çalışacak insanımız var, her alanda turizm imkanları var ama 13 yıldır bir türlü yağ var, un var, şeker var ama bir türlü helva olmuyor. Davutoğlu'nun da acı itirafı gibi malzeme var ama aşçı yok, malzeme var ama usta usta değil. Türkiye'nin AKP İktidarında geldiği nokta bu. Türkiye'nin artık yeni bir yönetime yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacı var. Kendini bilge sanan bilgisizden Türkiye'nin sakınması lazım” şeklinde konuştu.