Son günlerde Bolu'da yabancı plakalı lüks araçların sayısı oldukça arttı. Emniyet Müdürlüğü'nce kaçak olarak tespit edilen yabancı menşeili bir çok araca el konulsa da sayılarının oldukça fazla olması ve trafikte seyir halinde bulunmaları sık sık göze çarpmakta ve bu araçlara neden el konulmadığı ise vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Peki hangi araçlar kaçak olarak nitelendiriliyor. Yabancı plakalı lüks araçları almak isteyen vatandaşların, araçlarının kaçak sayılmaması için dikkat etmesi gereken hususlar neler?

Bolu Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği'nden alınan bilgiler doğrultusunda ülkemiz sınırları içerisinde bulundurulması ve seyri gerçekleştirilen yabancı menşeili araçların ve ilgililerin adli ve idari yönden mükellefiyetlerine ilişkin bilgiler şöyle açıklanmıştır;

185 GÜN İKAMET ZORUNLULUĞU

Yabancı menşeili araçları alıp, Türkiye'de bulundurmak ve araç üzerinde kanuni ve hükmi hak sahibi olmak isteyenlerin öncelikle araçları temin ettikleri ülkede toptan veya parça parça 185 gün ikamet etme zorunlulukları bulunuyor. Aksi taktirde araçları kaçak niteliğinde olup yakalanması durumunda araçlarına el konuluyor.

HAK SAHİBİNİN KENDİ KULLANIMI

Yukarıda bahsi geçen 185 gün ikamet zorunluluğu maddesi birçok vatandaşımızı aracı bu zorunluluğu yerine getiren birisinin üzerine almaya yönlendirmiştir. Ancak aracı başkasının üzerine alıp kullanılması durumunda da araç kaçak sayılmaktadır. Aracı kullanan kişinin, 185 gün ikamet yükümlülüğünü yerine getirerek kanuni ve hükmi hak sahibi olan kişi olması gerekiyor. Araç bir başkasının kullanımında yakalanırsa kaçak olarak nitelendirilip el konulmaktadır.

PASAPORTTA ARACA İLİŞKİN BİLGİLERİN YER ALMASI

Aracın temin edildiği ülkede 185 gün ikamet ederek araç üzerinde hükmi ve kanuni hak sahibi olan ve aracın kullanımı tamamen kendisine ait olan vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gereken son durum ise pasaport bilgileri. Araç sahibi kişinin şahsi pasaportunda araca ilişkin gerekli bilgilerin, aracın ülkemize giriş ve ülkemizde kalma iznine ilişkin zaman aşımı süresi bilgilerinin belirtildiği resmi bölümlerin bulunması gerekiyor. Aksi taktirde araç kaçak olarak nitelendiriliyor ve yakalanması durumunda araca el konularak gerekli yasal işlem başlatılıyor.

(Özel Haber: Emrah ÖGET)