Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Genç Kalemler Topluluğu tarafından Kültür Merkezinde Matematiksel Modelleme İle Dil Öğrenimi” konulu konferans düzenlendi. AİBÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Karakırık, ‘matematik' ile ‘modelleme'nin sistemleri ve süreçleri basitleştirip anlaşılır hale getirmeyi amaçladığını ifade ederek, bunun dil öğrenme sürecinde de uygulanabildiğini anlattı.
Dil öğrenmenin karmaşık, sürekli ve zor bir süreç olduğunu; başlangıcı ve bitişi olmadığını ve kişiye özel bir gelişim süreci olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Karakırık, yabancı dil öğrenmek için dil ve kelime bilgisi ile iki kültür arasındaki farklılıkların neler olduğunu bilmenin önemli olduğunu söyledi.
Dil öğrenme ile ilgili öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Yrd. Doç. Dr. Karakırık, Dil öğrenmeyi zevkli hale getirin. Dil öğrenirken herkes farklı süreçten geçiyor bunu unutmayın. Dil kendi kendine öğrenilir. Bu yüzden dili kendi kendinize öğrenmeye çalışın. Deyimleri tercüme etmeye kalkmayın, anlatın. Ne dendiğini değil ne kast edildiğini anlamaya çalışın. Ayrıntılarda boğulmayın.” diye konuştu.
Konuşmasında ‘Niye dil öğrenemiyoruz?' sorusuna cevap veren Karakırık, Birinci neden tembeliz. İkincisi kendi dilimizi bilmiyoruz ve az kelimeyle iletişim kuruyoruz. Başka bir dile ihtiyaç duymuyoruz. Diğer dilden bire bir tercüme yapmaya çalışıyoruz.” dedi. Dünyada en çok dil bilen insanlar hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Karakırık, Ziyad Yusuf Fazah 58 dil biliyor. Guinness tarafından onaylandı. ABD'li dil bilimci Alexander Arquelles 39 dil, Belçikalı Johan Vandewalle 35 dil, Prof. Dr. Fuat Sezgin 27 dil biliyor. Ak Parti Ankara milletvekili Bolu Geredeli Seyit Sertçelik de 10 dil biliyor. Hatta Cumhurbaşkanlığındaki görevlerde bulunuyor” diye konuştu.