Vietnam Cumhuriyeti Türkiye Ticaret Müşaviri Nguyen Tuan Quang, beraberinde Ticaret Ataşesi Ly Quoc Thinh ile birlikte Ticaret ve Sanayi Odası'na bir ziyaret gerçekleştirdi.
TSO Başkanı Türker Ateş'in Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte kabul ettiği ziyarette Bolu ve Vietnam arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı olarak işbirliği ve yatırım seçenekleri üzerinde görüş alışverişinde bulunulması amacıyla bir toplantı da gerçekleştirildi. TSO Başkanı Türker Ateş ve Oda Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra OSB Müdürü Mustafa Gülen, kanatlı hayvancılık sektör firmaları ve OSB'de faaliyet gösteren firma temsilcilerinin de iştirak ettikleri toplantıda, Bolu ve Vietnam arasındaki ticari ilişkiler ele alındı.
İlk olarak konuşan Vietnam Türkiye Ticaret Müşaviri Nguyen Tuan Quang, kendilerini kabul ettikleri ve söz konusu toplantıyı organize ettikleri için TSO Başkanı Türker Ateş'e teşekkür ederek Vietnam ile ilgili bazı iktisadi bilgiler aktardı. Bolu ile aracısız doğrudan ticaret yapabiliyor olmayı temenni ettiklerini belirten Quang, bu toplantının da bu yönde sergiledikleri niyetin bir ifadesi olarak algılanmasını talep etti. Vietnam ekonomisinin açık ekonomi modeliyle yabancı yatırıma da pozitif yaklaşım sergilendiğini ifade eden Quang, Vietnam'ın yıllık 142 milyar dolarlık ihracat ve buna yakın bir ithalat gerçekleşmesine sahip olduğu, bu Türkiye'ye olan ihracatın 1,8 milyar dolar düzeyinde seyrettiği bilgisini verdi. Türkiye'nin Avrupa, Asya, Kuzey Afrika ve Rusya arasında son derece önemli bir geçiş noktası olduğunu bildiren Quang, Türkiye ile olan ticari ilişkilerini de bu doğrultuda en verimli seviyede gerçekleştirmek istediklerini kaydetti. Türkiye ile Vietnam'ın eş zamanlı gelişmekte olduğunu belirten Quang, ticaretin buna paralel bir büyüklüğe ulaşmamış olmasını taraflar arası bilgi eksikliğine bağladı. Quang, İstanbul'da bulunan Türkiye Ticaret Ofisi aracılığıyla kurumsal düzeyde çalışmalarına devam ettiklerini sözlerine ekledi.
“Bu Ziyaret, İkili Ticari İlişkilere İyi Bir Başlangıç Olabilir”
Ziyaretlerinden dolayı Quang ve Thinh'e teşekkür eden TSO Başkanı Türker Ateş Bolu'nun iktisadi, sektörel ve sosyo-ekonomik durumunu anlatan istatistiki bilgiler aktardı. Bolu'nun konumu itibariyle önemli bir lokasyonda yer aldığını ifade eden Türker Ateş, İlin ayrıca sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 11. sırada yer aldığını söyledi. Kanatlı hayvancılık sektöründe 6 marka firma ile Türkiye kanatlı eti üretiminin % 30'unu sağladıklarını kaydeden Ateş, orman ürünleri, metal, ve deri sektörlerinin diğer sanayi kolları olduğunu, ayrıca ulaştırma ve turizm sektörlerinin de hizmet sektöründe ön plana çıktığını, sahip olduğu Üniversite ile de Bolu'nun bir üniversite kenti olduğunu bildirdi. Bolu'nun dış ticaret rakamlarından söz eden Türker Ateş, son yıllarda Vietnam ile ilgili kayıtlara geçen bir ticaret pek bulunmamakla birlikte, bu toplantının ve yapılan istişarelerin ikili ticaretin ivme kazanmasına iyi bir başlangıç olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.
Oturumun devamında firma temsilcileri kendilerini ve kurumlarını tanıtarak yatırım, ithal ve ihraç ürünleri ve dış ticaret süreçleri gibi alanlarda Quang'a çeşitli sorular yöneltti. Başkan Türker Ateş, ziyaret sonunda günün anısına Quang'a bir plaket takdim etti.