1 Kasım seçimleri sonrası TBMM'de 26. Dönem başladı. Seçilen vekiller TBMM'de alfabetik sırayla kürsüye çıkıp yemin etti. Bolu'nun 2 AK Partili Vekili Ercoşkun ve Küpçü ile 1 de CHP'li Vekili Özcan yemin ederek resmen görevlerine başlamış oldu.

TBMM'de vekillerin yemin etme töreni ile 26. Dönem de başlamış oldu. Oturumu, 7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti. TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'te toplandı. TBMM'de yapılan törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Genel Kurul oturumu İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açıldı.

7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralan Deniz Baykal, yeminlere başlanmasının öncesinde kısa bir konuşma yaptı. Baykal'ın konuşmasını tamamlamasının ardından CHP'li Sezgin Tanrıkulu ayağa kalkarak Paris'teki katliam için saygı duruşunda bulunulmasını önerdi. Oturumu yöneten Baykal, öneriyi Meclis'in çalışmalarına henüz başlamadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Ardından milletvekilleri yemin etmeye başladı. Genel Kurul'da önce engelli milletvekilleri yemin etti. Milletvekilleri, temsil ettikleri şehirlerin alfabetik sırasına göre kürsüye gelerek yemin etti. Sıra Bolu'ya geldiğinde Bolu'nun 3 vekili sırayla kürsüye çıkıp yemin etti. Saat 17.15'te ilk kürsü alan AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun'u sırasıyla AK parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ve CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan takip etti.

Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından göreve başlayacak olan 26. dönem parlamentosunun ilk görevi, yeni başkanını seçmek olacak. Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım'da yapılması bekleniyor. İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis'te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güvenoylaması yapılacak. Bugün aynı zamanda geçici hükümetin görev süresi de doluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saat 17.00'de kabul edeceği Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Geçici hükümetin yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı tezkere de Resmi Gazete'de yayımlandı. Haber Merkezi