Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 79. Yıldönümü nedeni ile Milli Türk Talebe Birliği tarafından, A.İ.B.Ü yeşil salonda panel düzenlendi. Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Rektör Hayri Coşkun ve Kültür Bakanlığı Sanatçısı Bayram Bilge Tokel'in yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz konuşmasında Değerli gençler. İçinden yetiştiğim ocak Milli Türk Talebe Birliği'nin böyle bir organizasyonuna katılmaktan ne kadar gururlu ve onurlu olduğumu anlatsam azdır. Bizim şairimiz özel bir şair. Çanakkale şiirinde, Çanakkale'yi öyle bir anlatıyor ki Çanakkale'yi sanki bizzat görmüş bizzat yaşamış. O heyecanla o manevi ruhla yazmış. Böyle bir zat. Öyle bir zat ki İstiklal Marşı yazıyor ve diyor ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın'. Öyle bir zat ki yazdığı şiir okunduğu zaman herkes ayağa kalkıyor. Öldüğü zaman da kimseye duyurulmamasına rağmen sizler gibi üniversite öğrencileri sahip çıkıyor. Şiir önemli zor iş. Hayatı da şiir gibi olan tek adam. Allah gani gani rahmet eylesin. Onu anlayıp onun gibi yaşamayı nasip etsin” dedi.

Vali Aydın Baruş da, Bize ilham veren, çok değerli büyüğümüz Milli Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy'u minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun. Bizleri onların yollarından ayırmasın. Sahip olduğumuz medeniyet en az 1000 yıllık köklü bir geçmişe sahip bir medeniyettir. Bizler ne zaman Anadolu'ya ayak bastık Hacı Bektaşi Veli ile Mevlana ile Yunus Emre'lerin yorumları ile hoşgörü, sevgi, insana saygı temelini esas alan bir anlayışa sahip olduk. Medeniyetimizi bu anlayış üzerine temel kurduk. Zor zamanlarımızda oldu. Çünkü bu kadar stratejik bir öneme sahip gözbebeği bir alanda ve çevresinde Kafkasya da Ortadoğu'da bu kadar uzun süre hüküm sürmek hiçbir devlete nasip olmamıştır. İşte bu medeniyet kaynaklarından edindiği ruh ile onun verdiği iştiyakla ayakta durmuştur. Ancak milletimiz, Osmanlı parçalanma döneminde çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Topraklarımız küçüldü. Biz Kurtuluş Savaşını yapmak zorunda kaldık. En umutsuz anlarda bu kültür medeniyetinin insanlarına ilham verecek kişilerin çıkması kaçınılmazdı. İşte Mehmet Akif ümitsizliğe düşmüş karamsarlığa düşmüş bu milletin ruhunu tekrar ayağa kaldıran ona ilham veren ana kaynaklardan birisidir. Biz onu İstiklal Şairi diye biliyoruz. Ancak sadece bir İstiklal Şairi değil aynı zamanda büyük bir düşünürdür. O'nun şiirlerine baktığımız zaman hayat anlayışında adam olmanın ne demek olduğunu anlatan mısralarında her zaman geleceği kurtaracak gençliğin hangi gençlik olduğunu ifade eden veciz ifadeler bulursunuz. Çanakkale şehitlerine yazdığı muntazam ve muazzam şiirde kendisi de ifade ettiği gibi ‘Asım'ın Nesli' diyordu. ‘Çiğnetmedi yurdunu çiğnetmeyecek'. İfadelerinde kendisinin hayallerinde gelecek Türkiye neslinin hangi nesil olduğunu ifade etmiştir. İşte o nesil burada bulunan nesildir. Sizleri tebrik ediyorum. Mehmet Akif gibi mefkure dünyamızın en yüce şahsiyetlerinden birini anlamaya çalışıyorsunuz. O ruh dünyasına girmeye çalışıyorsunuz. Oradan aldığınız ilhamla geleceğe emin adımlarla yürüme azmindesiniz. MTBB gençlerimize şükranlarımı sunuyorum. Allah Mehmet Akif'e gani gani rahmet etsin” dedi.

Rektör Hayri Coşkun ise MTBB gençlerini tebrik ederek Mehmet Akif gibi bir düşünürü anlamanın önemine ve güzelliğine değindi. Panelistler Hayrettin Özden, Ahmet Özdemir, Osman Aydoğan, Fatih Yazıcıol, Mücahit Çelik, Kübra Akgün, Eda Çalışkan, Şeyda Karakoç, Esra Gökgez Mehmet Akif Ersoy konulu panelde konuşma yaptılar. Haber Merkezi