02 Nisan 2015 tarihli mahalli gazeteler ile sosyal medyada yer alan“ BOLU BASININA AB HAYAL OLDU”, HERKESE VAR GAZETECİLERE YOK!”, ”VALİLİLİKTEN PASAPORT ENGELİ”, BOLU BASININA AVRUPA ENGELİ ŞAKA GİBİ”, GAZETECİLERE GRİ PASAPORT ENGELİ!” başlıklı haberlerde; Avrupa Birliği Projesi kapsamında özel bir şirket tarafından hazırlanan Valiliğinde ortak olduğu bir proje ile yurt dışına gidecek olan basın mensuplarına Valilik tarafından gri pasaport verilmesi engelleniyor” şeklinde haberler yer almıştır. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

İlimizde medya sektöründeki aktörlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi, ilimiz ile AB ülkelerindeki medya çalışanları arasında diyalog kurulması, sürdürülebilir ilişkiler oluşturulması, medya alanında çalışanların ve halkın,Türkiye'nin AB katılım süreci hakkındaki bilgi birikiminin artırılarak, kamuoyunda oluşmuş yanlış algıların azaltılması hedeflenerek Medyalog Yapım Tasarım Organizasyon Gazetecilik Turizm San. ve Tic.Ltd.Şti tarafından hazırlanan AB Konularında Medya Kuruluşlarının Kapasitesinin Artırılması” Projesi Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi'nce kabul edilmiştir.

Projenin yararlanıcısı ve uygulayıcısı Medyalog Şirketi olup, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ile İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü de sosyal ortak olarak yer almaktadır. 15.10.2014tarihinde başlayan projenin uygulama süreci 15.10.2015 de son bulmaktadır.

Projenin sosyal ortaklarından olan İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü'nün sorumluluğu taraflar arasında koordinasyonu sağlamak, eğitmen ve panelist temin etmek, projenin yürütülmesi esnasında teknik destek sağlamak, kültürel oryantasyon eğitimi vermek, uluslararası etkinliklere gözlemci olarak temsilci göndermek, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün sorumluluğu ise yurt dışında gerçekleştirilecek etkinliklere gözlemci olarak temsilci göndermekten ibarettir.

Proje sahibi kurum, bu esaslar dahilinde dilediği kişileri proje kapsamında yurt dışına medya ziyaretlerine gönderebilecektir. Dolayısı ile katılımcıların mevcut kanunlara göre durumuna uygun pasaport almasına engel bir durum yoktur.

Proje kapsamında yurtdışına gidecek olan katılımcıların bir kısmı kendilerine Pasaport Kanunu'nun 14. Maddesine göre Hizmet Damgalı Pasaport”(Gri Pasaport) verilmesine ilişkin evrak düzenlenmesi isteğiyle sözlü olarak Valiliğimiz birimlerine başvurmuş, fakat ilgili mevzuatta belirtilen Bu Kanun gereğince kendilerine diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alındıklarında verilir.” hükmü gereğince,resmi vazifeli olmayan kişilerin bu talepleri karşılanamamıştır. Bununla birlikte, ilgili Kanunun 15. maddesine göre Umuma Mahsus Pasaport” talebinde bulundukları takdirde iş ve işlemleri hızlı bir şekilde yürütülmesi için gereğinin yerine getirileceği kendilerine ifade edilmiştir.

Söz konusu projenin uygulanması ya da proje yararlanıcısı olan basın mensuplarının yurt dışına çıkışına yetkili kurumlarca engel olunması her hangi bir şekilde söz konusu değildir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Haber Merkezi