Bolu Valiliği yazılı bir açıklama yayımlayarak, kapıdan satış yoluyla yapılan alışverişte vatandaşların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek Bolu halkını bu konuda uyardı. Valilik, Kapıdan satış yoluyla yapılan alış verişlerde satıcı firma ile tüketiciler arasında imzalanan sözleşmeden tüketicilerin bir nüsha almaları ve sözleşmeyi incelemeleri haklarının korunmasını ve mağdur olmamalarını önleyecektir” denildi.
Konuyla ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne yapılan eleştirilerin artması üzerine bir açıklama yayımlama gereği duyan Valilik, Bolu halkına uyarılarda bulundu.
Valilik yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Kapıdan Satış yoluyla yapılan alışverişlerde Tüketicilerin mağdur olmamaları için;
4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 8 ve 9'ncu maddesi gereği;
Bu tür satışlarda; tüketici, ürünü teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. Hizmetlerin satımında ise bu süre, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcı, kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı, cayma bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içerisinde malı geri almakla yükümlüdür.
Tüketici, malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalarından sorumlu değildir.
Kapıdan satış sözleşmelerinde, sözleşmede bulunması gereken diğer unsurlara ilave olarak mal veya hizmetin nitelik ve niceliğine ilişkin açıklayıcı bilgiler, cayma bildiriminin yapılacağı açık adres ve en az on altı punto ve koyu siyah harflerle yazılmış aşağıdaki ibare yer almak zorundadır:
"Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı/sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz."
Tüketici, sahip olduğu haklarının da yazılı bulunduğu sözleşmeyi imzalar ve kendi el yazısı ile tarihini yazar. Satıcı veya sağlayıcı, bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür.
Bu madde hükümlerine göre düzenlenmiş bir sözleşmenin ve malın tüketiciye teslim edildiğini ispat satıcıya veya sağlayıcıya aittir. Aksi takdirde, tüketici cayma hakkını kullanmak için yedi günlük süre ile bağlı değildir.
TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ
2012 YILINDA 1053 ADET TÜKETİCİ ŞİKAYETİ HAKKINDA KARAR VERDİ
Ticaret İl Müdürlüğü (Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı) ne 2012 yılı içerisinde;
Tüketici Kredileri, Kredi Kartı, Konut Finansman Sözleşmeleri ile ilgili; tüketicilerden alınan toplam 1554 adet şikayet dilekçesinden 628 adet tüketici lehine 188 adet tüketici aleyhine olmak üzere toplam 816 adet şikayet dilekçesi sonuçlandırılmış, 738 adet tüketici şikayeti ile ilgili işlemler devam etmektedir.
Taksitli, Kampanyalı, Kapıdan Satışlarla ilgili: tüketicilerden alınan toplam 37 adet şikayet dilekçesinden 17 adet tüketici lehine, 5 adet aleyhine olmak üzere toplam 22 adet şikayet dilekçesi sonuçlandırılmıştır.
Turistik Devre Tatil, Paket Turlarla ilgili; tüketicilerden alınan 1 adet şikayet dilekçesi, 1 adet tüketici aleyhine olarak sonuçlandırılmıştır.
&nb