‘Artık yaylalarda yapılaşmaya izin verilmeyecek' şeklindeki haberlerin yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemesi için Twitter üzerinden bir açıklama yapan Bolu Valiliği, yaylalarda hayvancılık yapan vatandaşlarımızın yüreğine su serpti. Valilik, Esas amaç; Atalarından kalan yaylalarda hayvancılık yapan vatandaşlarımızı korumak, kaçak yapılaşmanın önüne geçmektir. Hayvancılık yapmak isteyen gerçek hak sahipleri izin almak kaydıyla Yönerge'de öngörülen yapıları yapabilecekler” açıklamasında bulundu.
İlimiz gündeminde yer alan ‘yayla evlerinin yıkılması' konusunda Twitter üzerinden bir açıklama yayımlayan Bolu Valiliği yanlış anlaşılmanın önüne geçti. Valilik açıklaması ile yaylalarda hayvancılık yapan vatandaşları koruduklarını söyledi.
Valilik, Kamuoyunda yayla evleri ile ilgili bazı yanlış anlaşılmalar olması nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Yaylalarda yapılaşmanın değil ‘kaçak' yapılaşmanın, betonlaşmanın, villalaşmanın, yayların özel mülke çevrilmesinin önüne geçilmek istenmektedir” ifadesini kullandı.
Valilik açıklamasına şu şeklide devam etti; Bunun yaylalarda yapılaşma yasak gibi algılanması, köylülerimizin kadimden beri devam eden yaylacılık geleneklerinin yasaklanması gibi anlaşılması doğru değildir.
Yayla evleri ile ilgili Valilik Yönergesi yayınlanmıştır. Yönergede uyulması gereken hususlar açıkça belirtilmiştir. Oluşturulan Komisyonlar tarafından İl genelinde yayla evi tespit çalışmaları devam etmektedir. Yönerge hazırlamadaki esas amaç; Atalarından kalan yaylalarda hayvancılık yapan vatandaşlarımızı korumak, kaçak yapılaşmanın önüne geçmektir.
Valilik olarak yaylalarımızın villalaşmaması için çalışmalara ve kontrollere titizlikle devam edilecektir. Hayvancılık yapmak isteyen gerçek hak sahipleri izin almak kaydıyla yaylalarda Yönerge'de öngörülen yapıları yapabilecek ve yaylacılık faaliyetlerine devam edebileceklerdir. Bu konularda maksat hasıl olmuş ve kaçak yapılaşma durmuştur.
Bolu Halkının her zaman olduğu gibi yasalara uyum konusundaki hassasiyetini takdir eder, bu konudaki duyarlılığına da teşekkür ederiz. Bu itibarla konunun sürekli yeni bir karar alınıyormuş gibi gündemde tutulmaması hususunda da değerli kamuoyunun duyarlılığını bekleriz.”
Bolu İli Mera ve Yaylakları Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları Yönergesi'ni http://www.bolu.gov.tr/default_B0.aspx?id=1141 adresinden okuyabilirsiniz.