Bolu Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ilk önce Hıdrellez'in tanımı yapılırken, 6 Mayıs tarihi itibariyle Bolu'da gerçekleştirilecek etkinlikler hakkında bilgiler verildi. Bolu Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
Hıdrellez, bütün Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlarımızdan biridir. Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştuklarına inanılmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk arasında hıdrellez şeklini almıştır.
Halk arasında kullanılan takvime göre eskiden yıl ikiye ayrılmaktadır: 6 Mayıstan 8 Kasıma kadar olan süre Hızır” günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasımdan 6 Mayısa kadar olan süre ise Kasım” günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir ki bu da kutlanıp bayram yapılacak bir olaydır.
Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (Ab-ı Hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda kalanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında ermiş bir Ulu ya da Peygamberdir. Hızır'ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür. Hızır inancının yaygın olduğu ülkemizde Hızır'a atfedilen özellikler şunlardır:
-Hızır, zor durumda kalanların yardımına koşarak insanların dileklerini yerine getirir.
-Kalbi temiz, iyiliksever insanlara daima yardım eder.
-Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
-Dertlilere derman hastalara şifa verir.
-Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
-İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
-Uğur ve kısmet sembolüdür.
-Mucize ve keramet sahibidir.
Bolu yöresinde Hıdrellez günü pikniğe gidilir ve salıncaklar kurulur, salıncakta sallanarak günahların atılacağına inanılır. Süt mayalanmadan bırakılır, Hızır'ın gelip mayalayacağına inanılır eğer süt ertesi gün yoğurt olmuşsa, birer parmak diğer yiyeceklerin üstüne sürülerek bereketi arttırılır. Kekik bitkisi hıdrellezden sonra toplanırsa şifalı olur. Bir gün önce gül ağacı dibine dilek maketleri yapılıp bırakılır. Tarla, bağ, bahçe işleri yapılmaz. Büyük bir ateş yakılarak ateşin üstünden atlanır. Temizliğe özen gösterilir. Kırmızı gülün dibine kırmızı bir bezle bağlanan para bir yıl boyunca bereket olsun diye cepte taşınır. Soğan kabuğu ile kaynatılarak renklendirilmiş yumurtalarla yumurta kırma yarışması, ip atlama, uçurtma gibi eğlence amaçlı yarışmalar düzenlenir. Ayrıca artık yaylara gitme zamanının geldiği gündür.
Sonuç olarak, Anadolu'da kutlanan Hıdrellez Bayramı insanlık tarihinde farklı zamanlarda farklı isimler altında olsa da çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Böylece bir bahar bayramı olan Hıdrellez evrensel bir nitelik kazanmıştır.
Hıdrellez Kültür - Bahar bayramı kutlamaları bu yıl Valiliğimiz tarafından oluşturulan Komite kararı ile kutlanacaktır.
Zekiye TÜTÜNCÜ AYDIN Halk Kültürü Araştırmacısı
2014 HIDRELLEZ KUTLAMA PROGRAMI
1- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilecek afiş ve broşürlerin dağıtılması,
2- Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekiye Tütüncü Aydın tarafından Hıdrellez konusunun yerel basında duyurulması,
3- İl Milli Eğitim Müdürlüğünce okullarda Hıdrellez konusunun işlenmesinin sağlanması,
4- Bolu Belediyesi tarafından, iki otobüs görevlendirilerek 6 Mayıs Hıdrellez günü Gölcükte yapılacak olan Hıdrellez Kutlamasına gitmek üzere, saat 10.30'da, bir otobüsün Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlük binası önünde diğer otobüsün aynı saatte Bolu Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde hazır bulundurulması,
<