5 gün önce Sümer Mahallesi'nde çakmak gazı soludukları belirlenen iki gencin ölümden dönmesi üzerine, Bolu Valiliği tarafından il genelinde uygulanmak üzere yeni yasaklar yürürlüğe sokuldu.

Bolu valiliği tarafından uygulamaya sokulan yasakla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Madde 1: İlimiz sınırları içerisinde çocukların bağımlılık yapan, zihinsel, fiziksel ve psikolojik, gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek sentetik ve kimyasal nitelik taşıyan bally, tiner, derby gibi boya çözücü ve yapıştırıcı olarak kullanılan, uçucu ve uyuşturucu maddeler ile çakmak gazının zararlarından korumak, bu maddelerin çocukların erişimini engellemek ve bu ürünlerin amacı dışında satışını ve kullanımım engellenmektir.

KAPSAM:

Madde 2 : Bu karar Bolu il sınırları içerisinde 18 (onsekiz) yaşından küçüklere ilimiz sınırları içinde bally, derby, tiner, çakmak gazı vb. uçucu ve bağımlılık yapıcı nitelikte maddelerin satışını ve uymayanlar hakkında uygulanacak idari yaptırım kararlarını kapsar.

HUKUKİ DAYANAK:

Madde 3 : Türkiye Cumhuriyet Anayasası, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununu 11/C ve 66.maddeleri, 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32.maddesi, 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 11.maddesi, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun 3. ve 4.maddesi, 5398 Sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Dair Kanun ve ilgili Kanunun uygulanmasına dair 05.08.2014 tarihli yönetmelik uyarınca hazırlanmıştır.

GENEL HÜKÜMLER VE ESASLAR:

Madde 5: Çocuklara bally, derby, tiner, çakmak gazı vb. uçucu ve bağımlılık yapıcı nitelikte maddeler satılamaz. Çocuklar tarafından kullanılma ihtimali varsa yetişkinlere de satılamaz. Konu hakkında yetişkin bilgilendirilir.

CEZAİ HÜKÜMLER:

Madde 6 : Bu kararın 5.maddesinde belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66.maddesi, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesinin 1.fıkrası gereğince yasal işlem yapılacaktır.

YÜRÜRLÜK:

Madde 7 : Bu karar yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

İLAN:

Madde 8: Bu karar Bolu il sınırları içerisinde her türlü ilan vasıtaları ile ilan olunur.

YÜRÜTME :

Madde 9: Bu karan Bolu Valiliği yürütür.