Bolu kamuoyunun gündemine bomba gibi düşen yayla evlerinin yıkımına başlanması üzerine, yaylalarda evleri olan vatandaşların tedirginlikleri artmıştı. Hangi yayla evlerinin yıkılıp yıkılmayacağı kamuoyunda sıkça dile gelince, Vali Ahmet Zahteroğulları yıkılacak yayla evlerinin hangilerini kapsadığı hakkında kamuoyuna bilgilendirme açıklaması yaptı. Zahteroğulları yaptığı açıklamada, 1 Mart 2014 tarihinden itibaren başlamış ve devam eden bütün kaçak yapı ve binalar 775 sayılı Gecekondu Kanununun 18. maddesi gereğince derhal yıktırılacak ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır” dedi.
Vali Ahmet Zahteroğulları, ‘Görevime de mal olsa yıkılacaklar' dediği yayla evleri konusunda ne kadar ciddi olduğunu, yıkım kararı çıkan yayla evlerinin yıkımını başlatmasıyla göstermişti. Yaylalarda yıkım çalışmalarının başlaması üzerine, yaylalarda evleri olan binlerce Bolulu tedirgin olmuş ve yıkım uygulamalarının hangi evlere uygulanacağı konusunu sorgulamışlardı.
Kamuoyunda konun bilgi eksikliği nedeniyle yanlış şekilde tartışılmaya başlanması üzerine Vali Ahmet Zahteroğulları, yıkılacak yayla evleri hakkında ‘Valilik Genel Emri' başlığıyla açıklamalarda bulundu. Zahteroğulları yaptığı açıklamada, İlimiz orman varlığı ve doğal güzellikleri ile Türkiye'nin incisi niteliğindedir. Ancak bu güzelliklerin son yıllarda yasalara aykırı olarak çirkinleştirildiği, uygun olmayan yapılarla orman, mera ve yaylaların güzelliklerinin bozulduğu, geleneksel yayla evi niteliğinde olmayan yapılarla gerek ormanların gerekse mera ve yaylarımızın talan edildikleri üzülerek gözlemlenmektedir. Bu durumun önlenmesi amacıyla Bolu İli sınırları içerisinde bir dizi önlem alınması gerekli görülmüştür. Buna göre;
1- Orman sınırları içerisinde Orman Kanununun 17. maddesi gereği eksiksiz olarak yerine getirilecek ve çalışmalar 2014 yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.
2- Mera ve yaylalarda yapılmış bütün inşaatlar Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğünce kurulacak bir komisyon eliyle tespit edilecek ve yasalar çerçevesinde gerekli işlemler derhal başlatılacaktır.
3- 1 Mart 2014 tarihinden itibaren başlamış ve devam eden bütün kaçak yapı ve binalar 775 sayılı Gecekondu Kanununun 18. maddesi gereğince derhal yıktırılacak ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır.
4- Devlet mallarına yapılan işgal ve tecavüzlerin giderilmesi konusunda tüm kamu görevlileri gerekli çaba ve duyarlılığı göstereceklerdir. Gereğini yapmayanlar hakkında diğer kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla 5442 sayılı Kanun ve 4483 sayılı Kanuna gereğince yasal işlem yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.