Hac dönüşü Rusya'ya giden Vali İbrahim Özçimen, Bolu'ya döndü. 35 kişilik heyete başkanlık eden Özçimen, Rusya ve Türkiye'nin her alanda işbirliğini artırıp, kazan-kazan modeliyle ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Rusya'nın St. Petersburg şehrine giden Vali Özçimen ilimize döndü. Özçimen başkanlığındaki 35 kişilik heyet, şehirdeki Rus-Türk Kültür Merkezi'ni ziyaret etti.
Rus-Türk Kültür Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Yunus Nadi Şen tarafından karşılanan heyete, kültür merkezi çalışmaları hakkında bilgi verildi. Burada Türk ajanslarına açıklamalarda bulunan konuşan Özçimen, geçmişte iki ülke arasında yeterince savaş yaşandığını ifade etti.
RUSYA VE TÜRKİYE AYRI BİR ÇEKİM GÜCÜ OLUŞTURABİLİR
İki ülkenin de ortak bir coğrafyayı paylaştığına değinen Vali Özçimen, "Artık biraz da sevelim, sevilelim, buluşalım görüşelim. Ruslar edebiyatta, inşaatta, mimarda çok büyük başarılar elde etmiş köklü bir millet. Biz de öyleyiz. Tarihimiz boyunca başa güreşmiş tarihin sayılı uluslarından biriyiz. Burada güçlerimizi birbirine vuruşturmak yerine bir işbirliğini sağlayıp, dünyada belki ayrı bir çekim gücü oluşturabiliriz." şeklinde konuştu.
ENERJİ ALANINDA KAZAN-KAZAN FORMÜLÜ
İki ülkenin tartışma dışındaki konularda işbirliğine muhtaç olduğunu kaydeden Vali Özçimen, örnek olarak enerji sektörünü gösterdi. Enerjide iki ülkenin de enerjide işbirliğine muhtaç olduğunu belirten Özçimen, "Dış ticarette bizim aleyhimize müthiş bir fark var, onu biliyoruz. Tabi bu doğal gazdan kaynaklanıyor. Ama doğal gazın ulaşım yolları da bizim ülkemizden geçiyor. Güneyi, kuzeyi, ortası. ve baktığınızda işbirliğinin ülkeye vereceği çok şey var. Bunu kazan-kazan yapmak daha doğru diye düşünüyorum. Bu derneğin de çalışmalarını bütün gönlümle alkışlıyorum. Arkadaşlar bin bir mahrumiyet içinde burada bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bunlarında netice vermesini diliyorum…" ifadelerini kullandı.
Heyette yer alan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Gümüştekin, Rusya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin bölge barışına katkı sağlayacağını ifade etti.
Rus halkının Türklere, Türklerin de Ruslara sıcak baktığını belirten Gümüştekin, "Türkiye'yi çok ziyaret etmelerinden bu belli oluyor. Türkiye ve Rusya bölgedeki önemli aktörlerden. Türkiye ve Rusya arasında işbirliği olması, hem bölgedeki sorunların çözülmesinde, hem de daha iyi bir dünya için daha iyi bir gelecek için önemli katkılar sunacağını düşünüyorum. Bu anlamda derneğin (Kültür Merkezi) faaliyetlerinin çok büyük katkıları vardır ve olacaktır." dedi.
Rektör Yardımcısı sözlerine şöyle devam etti: "Burada gerçekleştirilen kültürel faaliyetlerin Rus-Türk ilişkilerine büyük katkı sağladığı kaçınılmaz. Dolayısıyla bu anlamda, buradaki arkadaşlarımızın yaptığı faaliyetleri tebrik ediyorum. Onların ve sizlerin gayretlerinin devam etmesinin gelecek için de Türk-Rus ilişkileri için de çok olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyorum."
Ziyaretin sonunda, Vali Özçimen ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gümüştekin'e işlemeli tabak hediye edildi.