Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları Seben'den bulunan Pavlu Kaplıcaları'nda incelemelerde bulundu. Kesenözü diye de bilinen Pavlu Kaplıcaları'ndaki işletmeleri beraberindeki heyetle birlikte ziyaret eden Vali Zahteroğulları, buradaki suyun sıcaklığının 80 derece olduğunu hatta yeni açılan kuyulardan 90–95 derece su çıktığını söyledi. Zahteroğulları ziyaretinde kaynak sudan da içti.

En bakir olan yerin Pavlu Kaplıcaları olduğunu söyleyen Vali Ahmet Zahteroğulları, o bölgenin hem sağlık turizmi hem de seracılık konusunda değerlendirildiğinde katma değerinin çok daha fazla olacağını söyledi.

“BURADAKİ SU 70–80 DERECE, HATTA YENİ AÇILAN KUYULARDA 90–95 DERECE”

Vali Zahteroğulları ; Bolu termal su kaynakları bakımından çok zengin illerimizden bir tanesi. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olması sebebiyle. Ancak şuan da yeterince istenilen derecede değerlendirildiğini söyleyemeyiz. Daha nasıl iyi değerlendirebiliriz onun arayışı içerisindeyiz. Zaten merkezdeki Karacasu Bölgesi'ne yeni yatırımların, turizm yatırımlarının olması için çalışmalarımız devam ediyor. Turizm bölgesi ilan ediyoruz orayı. Orada yeni yatırım teşebbüsleri var. Mudurnu Göynük hattında daha çok devre mülk, mülk vesaire daha farklı bir konsept devam ediyor. Bu anlamda en bakir kalan yer burası oldu. Pavlu Kaplıcaları diye bilinen ya da Kesenözü diye bilinen bölge. Burada iki tane işletmecimiz var ama biraz tabi mütevazı şartlarda hizmet çalışıyorlar. Burada hem bunun sağlık bakımından kaplıca olarak değerlendirilmesi, daha da önemlisi buradaki suyun sıcaklığı diğer bölgelerimizden çok daha yüksek. 70–80 derece hatta yeni açılan kuyularda 90–95 derece civarında. Enerji Bakanlığı MTA tarafından yapılan ihale sonucunda bir grup aldı buradaki suyu. Düşünceleri bu sudan termal enerji üretmekti. Ancak 90-95 derecedeki suyla enerji üretiminin bugünkü teknolojiyle çokta rantabl olmadığı şeklinde benimde onlardan öğrendiğim bilgiler var. Şimdi o şirketimiz aslında bu bölgede, bu bölge aynı zamanda iklimi itibariyle, iklim yapısı itibariyle Bolu'nun hatta bu bölgenin tarım alanlarından meyve sebze depolarında bir tanesi. Bunu da değerlendirerek tarımsal amaçlı kullanmalarını ve seracılık değerlendirmelerini kendilerine tavsiye ettik. Şimdi ciddi bir firmayla danışmanlık firması çalışma yapıyor. Onun çerçevesinde firmanın yönetim kurulu başkanı ile görüştüm. Bu çıkacak rapora göre de yön vereceklerini söylüyorlar” dedi.

“BÖLGEDE ARAZİ ARAŞTIRMALARI YAPILDI”

Zahteroğulları konuşmasının sonunda; Bu arada bu bölgede arazi araştırmaları da yaptılar yine seracılıkla ilgi. Her harikulade böyle bir faaliyetleri olacak. Bir taraftan sağlık ve turizmle ilgili bir şeyler yapılırken, bir taraftan da bu bölgede tarımsal faaliyeti daha nitelikli ve katma değeri yüksek bir hale dönüştürmemiz lazım. Yine inşallah Seben Göleti'ndeki biriken suyu, DSİ şuanda projesini yapıyor. Seben Ovası'na indirme olasılığıyla sulama imkânı daha geniş arazilere ulaşacak. Böylece hem sulanabilir hem iklimi uygun bir arazide hem zaten geleneksel bir tarımın yapıldığı öteden beri böyle bir geleneğin kültürün olduğu bu bölgede seracılığı da bu sayede geliştirebilirsek bu bölgeye katkısı çok daha yüksek olacaktır. Bende bu bölgeyi ilk defa gezmiş görmüş oluyorum” diye konuştu.