Tam ortalık duruluyor, güzel üniversiteme yeni rektör atanacak artık geçmişe, saçma uygulamalara takılıp kalmayacak ve ileriye gideceğiz derken hep bir sorun çıkıyor. Büyük hayırsever rahmetli İzzet Babamızın emaneti ve en büyük eserlerinden biri olan Abant İzzet Baysal Üniversitemizde bilindiği üzere yine İzzet Baysal'ın kurduğu vakfın yaptırıp üniversiteye devrettiği, yıllardır İzzet Baysal'ın eserinde öğrenim gören öğrencilerin barındığı "Vakıf Yurtları" duydum ki Kredi ve Yurtlar Kurumu'na(KYK) devrediliyormuş. Çıldırmamak elde değil.

Bu saçma devir teslime saygı duymak imkansız, en azından öğrenciler için. Sebebi nedir diye soracak olursanız anlatayım. İzzet Baysal'ın emaneti olan eserin üstüne siz nasıl başka bir isim verilmesini kabullenirsiniz? İzzet Baysal'ın kurduğu üniversiteye, rahmetli büyük hayırseverin emanetlerine nasıl sahip çıkamazsınız? Duydum ki KYK burayı alıp sadece kız öğrenci yurdu yapacakmış. Bak sen şu işe! Burası yıllardır üniversitemizin bünyesinde hem kız hem erkek öğrencilere barınma imkanı sağlamış bir yerdir. Sizin derdinizin ne olduğunu cümle alem bilmektedir! Sizin KYK'ya bağlı yurtlara nasıl saçma kriterlerle öğrenci aldığınız da herkesin bildiği ama korkudan dile getiremediği açık bir durumdur. Altında araba olan öğrenciler KYK'da barınırken, ailesi yiyecek ekmek bulamayan öğrenciler sizin gibiler yüzünden saçma sapan ideolojik ve dini grupların açık ve net tabiri ile "kucağına düşmektedir." Bir de utanmadan gelmiş, vakfın emanetine çökmeye çalışıyorsunuz, hem de yıllardır bu talebiniz devam ediyormuş. Bak sen şu işe. Size yöneltmek istediğim eleştirileri farklı yönlere çekmenize gerek yok. Evet KYK açtığı ve açmaya devam ettiği yurtlarla Türkiye'nin dört bir yanında yüzbinlerce öğrenciye barınma imkanı sunuyor. Allah razı olsun. Ancak verilen hizmetler bir kenara bırakılıp neler yaptığınıza bakacak olursak, kusura bakmayın…

Neler yapmış bu KYK? Dediğim gibi barınma hizmetinin dışında anlatayım. Bu KYK, AİBÜ Gölköy Yerleşkesi'nde bulunan Seyyide Nefise Kız Öğrenci Yurdu için 2014 Şubat ayında bitecek ve öğrenci alacak diyen, ancak aynı yurdu 2016 yılında eksiklikleriyle zar zor açan KYK'dır. Aynı KYK, şu an Mudurnu yolu üzerinde yapımı devam eden ve 2016 eğitim dönemi başında "1 aya hizmete girecek ve tüm yedek öğrencileri alacağız" diyen, ancak yurdu açamayan. Daha sonra ikinci dönem bir bloku hizmete girecek deyip onu da yapamayan ve şu anda da 2017 yılı eğitim dönemine yurdu yetiştirip açacağı meçhul olan KYK'dır.

Başka neler yapabilmiş ki bu KYK? Malumunuz 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin başlatmış olduğu operasyonlar kapsamında tüm Türkiye'de olduğu gibi Bolu'da FETÖ'ye ait birçok şirkete ve öğrenci yurtlarına el konuldu. El konularak kapatılan bu yurt binalarından bazıları FETÖ'cülerin koyduğu eski isimleri ile Şems, Erdem, Muradiye, Fehime Daylan ve Yıldız yurtları idi. Eski adıyla Şems yurdu şimdilerde bir STK için yurt binası olarak tahsis edildi, eski adıyla Muradiye yurdu KYK'ya devredildi. Diğer üç yurt ise henüz bir tahsis veya devir işlemine girmedi. Şimdi ortada bunlar varken, KYK gelip neden Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı Vakıf Yurtlarına göz dikmiştir. Merak edilmeyecek gibi değil. Git kardeşim, başka derneklere, vakıflara tahsis edileceğine sen al, kat bünyene, yurt yap oraları. "Kampüste zaten 2 yurdun var daha ne istiyorsun, derdin ne?" diye sormak isterim. Hem yeni yaptığın yurtları zamanında yetiştireme hem de gel hazıra konma derdine düş. Oldu paşam, sen de gel. Öte yandan sevgili hükümetimizin politikaları gereği kız ve erkek ayrı blokları olan Gölköy KYK ve Abant KYK yurtlarında kalan öğrencileri oradan oraya taşıdınız. Gölköy'de kalan erkekleri Abant'a, Abant'ta kalan kızları da Gölköy'e yolladınız. Sebebi neydi ki? Biliyorsunuz işte. Hatta bu yıl Abant KYK yurt tipini de erkekten kıza çevirdiniz. Ulan canınız mı sıkılıyor sizin oturduğunuz o rahat koltuklarda? Siz başkasının ağzıyla geviş getireceksiniz diye öğrenciler neden oradan oraya sürükleniyor, soruyorum size?

Buraya kadar olan şeyler KYK saçmalıkları diyebilirim. Öte yandan konunun öğrenciler ve bana göre İzzet Baysal'ın emanetinin korunması ve amacı çerçevesinde yaşatılmasını isteyenler tarafından da değerlendirilmesi şarttır. Konuştuğum öğrencilerin çoğunluğu Vakıf Yurtlarının KYK'ya devredilmesini asla istemiyorlar. Hatta Kredi Yurtlar Kurumu'ndaki bazı kendini bilmezler "bizim şu an kalan öğrencileri KYK'ya aktarma gibi bir zorunluluğumuz yok" demiş. Bak sen şu yüzü kızarmaza… Hem geleceksin üniversiteye bağlı yurtları devralacaksın hem de üzerine yurtlarda kalan öğrencileri sokağa atacaksın. İzzet Baysal'ın emanetine sahip çıktığını sadece özel günlerde dile getiren sevgili takım elbiseliler! Ne yaptığınızı sanıyorsunuz! Bu rezalete nasıl yüz çevirirsiniz? Görmüyor musunuz? Artık utanma kalmamış, artık yüzsüzce hareket eder olmuşlar. Görün bunu, duyun bunu, bir şeyler yapın artık.

Vakıf Yurtları, KYK'nın saçma kriterleri gibi öğrenci almıyor. Vakıf Yurtları hali vakti yerinde öğrencilerden ziyade, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde binbir güçlükle öğrenimini devam ettirmeye çalışan öğrencilere de barınma imkanı sağlıyor. Şimdi KYK burayı alınca ne olacak? Ne olacağını söyleyeyim. KYK isterse buradaki mevcut öğrencileri almayacak, binbir güçlükle okuyan öğrencilerden aylık para tahsil edecek, artık nasıl edecekse. İhtiyaç sahibi öğrenciler bu yurtlara alınmazken, ihtiyacı olmayan bazıları birilerinin telefonları ile bu yurtlara yerleştirilecek! Yazık.

Bolu Valisi Aydın Baruş'un, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Mollaibrahimoğlu'nun ve elbette ki büyük hayırsever İzzet Baysal'ın kurduğu İzzet Baysal Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal'ın bu duruma sessiz kalmayacağını, KYK'ya geçmesi durumunda dahi İzzet Baysal adının yaşatılması ve elbette yukarıda belirttiğim üzere "ticarethane değil hizmet için" mantığı ile bu yurtların amacı doğrultusunda kalması için çalışacaklarını temenni ediyorum.

Son olarak yine tekrarlayacak olursam, görüştüğüm öğrencilerin çoğu Vakıf Yurtlarının yine üniversite bünyesinde kalmasını arzulamaktadır. Tüm bunlar dışında yurtların KYK'ya geçmesi durumunda yurt blokları altında bulunan üniversitemizin öğrencilere sağlık hizmeti sunduğu Mediko birimi ve ayrıca AİBÜ Öğrenci Toplulukları odaları da oradan taşınmak mecburiyetinde kalacak. Duyduğuma göre sevgili KYK yetkilileri 10-20 kişilik bir heyet ile gelerek yurtların içerisinde ve yurtların bulunduğu alanda incelemeler yapmışlar. Mediko gibi yerlerin de orada kalmasını istememişler tabi.

Bitirmeden önce şunu tekrar söyleyeyim. Yazımın başlarında belirttiğim gibi amacım Türkiye'nin dört bir yanında yüz binlerce öğrenciye barınma hizmeti sunan Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı bu hizmete nankörlük etmek veya kurumu yıpratmak değildir. Eleştirilerim tamamen bugüne kadar gözlemlediğim ve aldığım bilgiler üzerine yaptığım yorumlardır. Ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde öğrenim gören bir öğrenci olarak İzzet Baysal'ın emanetini koruma kaygısıdır.

Aslına bakarsanız daha yazacak çok şey var ancak bu yazdıklarımın konuya dikkat çekilmesi noktasında yeterli olacağını düşünüyorum. Umarım ilgili ve bilgili kişiler saçmalıklara göz yummaz ve bu devir işlemine onay vermezler. Selametle.