Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Kariyer Günleri kapsamında Hemşirelikte Kariyer konulu program düzenlendi. Bolu Sağlık Yüksekokulu tarafından Tıp Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen programın ilk bölümünde, 7 sağlık kurumunun tanıtım sunumları yapıldı. Programın öğleden sonraki bölümünde ise kamu ve özel sektörde görev yapan uzman hemşireler, deneyimlerini öğrencilerle paylaştılar.

Programın açılış konuşmasını yapan Bolu Sağlık YO Müdürü Doç. Dr. Arzu İlçe, bu yıl ikincisini düzenledikleri etkinliğin kariyer planlamasında önemli olduğunun altını çizerek, Sevgili öğrencilerim, hayatta nerede olmak istiyorsanız, nereye gideceğinizi de bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle kendinize doğru hedefler, doğru tercihler ve doğru arkadaşlar belirleyin. Hayatta ne yapıyorsanız yapın aşkla yapın.” dedi ve programın düzenlenmesinde emeği geçen Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ve Kariyer Günleri Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Çakır ile ekip arkadaşlarına ve öğrencilere teşekkür etti.

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık ise, bir hastanın acısını dindirmenin hiçbir maddi değerle ölçülemeyeceğini ifade ederek, Hemşirelik, çok değerli ve kutsal bir meslektir. Mezun olduktan sonra bazılarınız kırsala, taşraya gideceksiniz. Buralara gittiğinizde, oradaki hayatın burada öğrendikleriniz olmadığını göreceksiniz. Belki kalp krizi geçiren bir hastaya sizler müdahale etmek zorunda kalacaksınız ve yanınızda bir hekim olmayacak. Dolayısıyla hedefinizi iyi seçmek, kariyerinizi iyi planlamak zorundasınız. Mesleğinizde yapabileceğiniz pek çok alternatifiniz olduğunu da unutmayın.” diye konuştu.

‘Kariyer Planı, Bir Ömür Planıdır'

Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu Hemşirelikte Kariyer Yönetimi konusunda AİBÜ Bolu Sağlık YO Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birgül Cerit yaptı. Cerit, öğrencilerin 4 yıl önce hemşireliği tercih ederek kariyer yaşamlarına başladıklarını hatırlatarak, Hepimiz kariyerimizi planlarken çok sıkıntılar yaşadık. Hiçbir fırsat altın bir tepsi içinde hiçbirimize sunulmadı. Ama kariyerimizde belli bir noktaya geldik. Bunu neden sizler de yapmayasınız? Kariyer planı, bir ömür planıdır. Kariyerinizi özel yaşamınızdan ve sosyal yaşamınızdan ayrı tutamazsınız. Belirleyeceğiniz hedef ve kariyer pozisyonu hayat standardınızı da belirleyeceğinden dikkatli bir seçim yapmanız mutlu olmanız açısından da son derece önemli.” dedi. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sergül Duygulu ise Akademisyen Hemşire olmak konusunda yaptığı sunumunda özetle, Akademik kariyerde sürekli öğrenme ve öğretme vardır. Yeni yerler ve kültürler keşfetmeyi, çalışırken eğlenmeyi seviyor musunuz? Hemşireliğin ve toplum sağlığının geleceğini şekillendirmek ister misiniz? Bunları yapmak istiyorsanız akademisyenlik tam size göre.” diye konuştu.

Hemşire Erkan Özübek'in Meslek Anıları Gülümsetti

Acıbadem Hastanesi'nden Uzman Hemşire Seyhan Tiftik ise Hemşireliğin Farklı Bir Çalışma Alanı: Bilişim Sistemi Hemşireliği konusunda sunum yaptı. Tiftik, hemşirelik bilişimini Toplumlar, aileler ve bireylerin sağlığını geliştirmek için maksimum düzeyde iletişim ve yönetim bilgisinin kullanılmasıdır. Yine hemşirelik verilerinin nasıl elde edileceği, nasıl iletilebileceği, nasıl saklanacağı ve yönetileceği, nasıl enformasyona ve bilgiye dönüşebileceği konularında çalışan bir alandır.” diye tanımlayarak, Acıbadem Hastanesi bilişim hemşireliği hakkında bilgi verdi. Programın son sunumunu ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi CPR Hemşiresi Erkan Özübek yaptı. Mucit Bir Hemşire başlığı altında yaptığı eğlenceli sunumunda Özübek, bir erkek olarak hemşireliği kazanmasını ve sonrasındaki süreci anlattı. 2001 yılında AİBÜ Hemşirelik Bölümü'nü kazandığında amcasının eleştirileri yüzünden 2 yıl boyunca köyünde kimseye mesleğini söyleyemediğini anlatan Özübek, amcasının oğlunun da geçen yıl aynı üniversite ve bölümden mezun olduğunu söylemesi salondakileri güldürdü. Program, kadına şiddet konusunda yazdığı kompozisyonla AİBÜ'de düzenlenen yarışmada 1'inci olan Hemşirelik Bölümü öğrencisi Ebru Akgül ile konuşmacılara teşekkür plaketlerinin verilmesiyle sona erdi. Haber Merkezi