Toplumda çok sık görülmesine rağmen fazla bilinmeyen bir hastalık olan uyku apnesi, pek çok rahatsızlığa sebebiyet verebiliyor. Tedavi edilmediği zaman uyku da ölüme sebep olabiliyor.

Uyku apnesi ve neden olduğu hastalıklar hakkında gazetemiz muhabirine açıklama yapan Özel Fatma Hatun Hastanesinin başarılı doktorlarından Göğüs Hastalıkları doktoru Uzm. Dr. Tekin Atak, Uyku apnesi tedavi edildiği zaman diğer rahatsızlıklarda da iyileşme gözlemleniyor” şeklinde konuştu.

Mitolojide uyku tanrısı ve ölüm tanrısı kardeş olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Tekin Atak, Bu kardeşlikle vurgulanan uykunun ölüme benzetilmesidir” dedi ve açıklamalarında şunları söyledi; Ülkemizde de uyku için küçük ölüm denilmektedir. Birçoğumuza çocukken büyüklerimiz, uykumuzdan uyanabilmek için dualar öğretmiştir. Aynı nedenle söylenilen ilahilerde mevcuttur. Uykusunda insanların ölebileceği ve uyanamayacağı eskiden beri bilinmektedir. Ancak insanoğlunu daha çok uykudaki rüyalar, hallüsinasyonlar, uykuda gezmek, uykuda yemek yemek gibi hastalıklar etkilemiş ve bunların farkına varmışlardır.”

İNSAN HAYATINI TEHDİT EDEN HASTALIK; UYKU APNESİ”

Uykuda tariflenmiş 87 hastalık olduğunu söyleyen Atak, .”Bunların içinde sık görülen ve insan hayatını tehdit eden ise, uykuda nefes durması olarak tarif edebileceğimiz Uyku Apne Sendromudur. Uykuda nefes durmaları genelde hastayı uyurken gören bir yakını tarafından fark edilmektedir. Fark eden kişiler genelde bu hastalık hakkında bilgisi olanlardır. Hastalık hakkında bilgisi olmayanlar bunun farkında olmamaktalar. Nefes durması olan hastaların çoğunluğu horlamaktadır. Bu nedenle horlaması olan kişilerin uyku apnesi yönünden gözlenmesi veya bir hekime danışmaları son derece faydalı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

TEDAVİ OLANLAR DA ÖLÜM ORANLARI DÜŞÜYOR

Uyku apnesinde dikkat çekmek istediği 3 ana başlık olduğunu vurgulayan Atak, Her 3 şeker (TipII) hastasından 2 tanesinde uyku apne sendromu vardır. Uyku Apnelerinin düzeltilmesi insülin direncini ve geceleri olan şeker yükselmelerini kontrol eder. Her 3 yüksek tansiyon hastasından 1 tanesinde uyku apne sendromu görülmektedir. Yine bu kişilerin uyku apnelerinin tedavi edilmesi tansiyonu düşürmektedir. Orta ve ağır derecede uyku apnesi olan kişiler tedavi edilmez ise; 8 yıl içinde 3 hastadan 1 tanesi maalesef hayatını kaybetmektedir. Eğer orta veya ağır decede uyku apnesi olan hastalar tedavi olursa ölüm oranı son derece azalmakta (yaklaşık 10 kat azalır)100 kişide 4 olmaktadır” şeklinde konuştu.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

Tanısı ve tedavisi olan bu hastalıkla mücadele etmenin mümkün olduğunu ifade eden Atak, Uykuda horlama, nefes durmaları görülenlerin, yada sabahları dinlenmeden baş ağrıları ile uyananların, öğleden sonraları uykusu gelen, geceleri sık idrara kalkan, geceleri öksürük boğulma hissi ,mide ve yemek borusunda yanma ile uyananların, gündüz dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, cinsel isteksizlik gibi şikayeti olanların (Bütün şikayetler aynı kişide olmayabilir) bu hastalık yönünden gözden geçirilmeleri gerekmektedir” dedi. Haber Merkezi