Bolu Özel Çağsu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyyaz Pişkinsüt, sonbahar ve kış mevsimlerinde görülmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgi vererek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyyaz Pişkinsüt, üst solunum yolu enfeksiyonlarının dünyada ve ülkemizde en sık doktor ziyaretlerine neden olan hastalıkların başında geldiğini belirterek, genellikle çocuklarda rastlanabileceğini belirtti.

Dr. Feyyaz Pişkinsüt, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sonbahar ve kış mevsimlerinde görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: ‘'Üst solunum yolu enfeksiyonlarında havanın soğumasının ve çocuğun üşümesinin direk olarak etkisi yoktur. Enfeksiyonlar birçok şekilde hastaya bulaşabilmektedir. Örneğin, Okula giden çocuklarda virüslerle karşılaşma riski artabilir veya soğuk havalar nedeni ile insanların kapalı ortamlarda birbirlerine daha yakın olması da enfeksiyon bulaşmasının başlıca sebeplerinden biri olabilmektedir. Üst solunum yolu hastalıklarının en büyük nedenlerinden birisi ise, düşük nem nedeni ile burun mukozasının kuruması ve virüslere karşı hassasiyetin artmasıdır.''

Bulgulara Dikkat Edilmeli
Dr. Feyyaz Pişkinsüt hastalığın belirli süreçlerinde bulguların baş göstereceğini belirterek, hastaların bu konuda dikkatli olmalarını ve muhakkak doktora danışmaları gerektiğini söyledi. Pişkinsüt üst solunum yolu enfekiyonları bulgularının kişi virüsü aldıktan 1 ila 3 gün sonra başladığını ve genellikle bir hafta devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: ‘'Bu süre kişiden kişiye değişebilmektedir. Bebeklerde huzursuzluk, hafif ateş, kusma ve uyku bozukluğu olabilir. Daha büyük çocuklarda ise burun akıntısı, boğazda kaşıntı, halsizlik ve geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük görülebilir'' dedi. Pişkinsüt, Soğuk algınlığına neden olan virüslerin havadan damlacık yolu ile bulaşabileceğini ve direk temas yolu ile de bulaşabileceğini söyledi.

Soğuk Algınlığı ve Grip Farklıdır
Dr. Feyyaz Pişkinsüt, soğuk algınlığı ile gribin birbirinden farklı hastalıklar olduğunu söyledi ve ayrımın hastalar tarafından bilinmesinin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu: ‘' Soğuk algınlığı ile gribin ayrımı oldukça önemlidir. Soğuk algınlığında ateş yoktur veya çok hafif yükselmiştir. Gripte ise yüksek ateş vardır. Soğuk algınlığında baş ağrısı nadiren vardır, gripte ise her zaman mevcuttur. Soğuk algınlığında hapşırık sıklıkla vardır, gripte daha az sıklıkta rastlanmaktadır. Boğaz ağrısı soğuk algınlıklarında genellikle mevcuttur, gripte ise nadiren görülmektedir'' dedi.

Üst Solunum Enfeksiyonlarında Tedavi Yöntemleri
Dr. Feyyaz Pişkinsüt üst solunum yolu enfeksiyonlarında özel bir tedavi yöntemi olmadığını belirterek ilaçlarla bulguların azaltabileceğini söyledi ve açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı, ‘'Soğuk algınlığında ilaç yöntemi ile bulgular azaltılabilir fakat kısa sürede iyileşme sağlanamaz. Bilindiği gibi ilaçsız 7 gün ilaçla bir haftada iyileşme mümkündür. Tedavide asıl önemli olan destekleyici tedavidir. Çocukların sıvı alımının arttırılması gereklidir. Sigara dumanı ile temas çocukların hem sık hastalanmasına yol açmakta hem de semptonların uzun sürmesine sebep olabilmektedir. Antibiyotikler sadece bakterileri öldürüp virüslere etki etmediği için üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yeri yoktur. Aksine gereksz yere kullanılan antibiyotikler bakterilerde direnç oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı doktora sorulmadan başlanmamalıdır. ‘' Haber Merkezi