Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. sınıf öğrencilerinin Topluma Hizmet dersi kapsamında BAMER ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Gençlerle Baş Başa' adlı proje kapsamındaki söyleşiye katıldı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. sınıf öğrencilerinin Topluma Hizmet dersi kapsamında BAMER ile ortaklaşa hayat geçirdiği ‘Gençlerle Baş Başa' adlı proje kapsamında, Gülezler Konağı'nda gerçekleştirilen söyleşiye katılan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.
Genel kapsamda Bolu ve Bolu Belediyesi'nin çalışmaları ile ilgili sorulan soruları cevaplayan Başkan Yılmaz, özellikle içme suyu kaynakları ve içme suyu şebekeleri ile ilgili detaylı açıklamalarda bulunarak Bolu'nun bir milyon nüfusa yetecek kadar suya sahip olduğunu, dünyada su sıkıntısı çekilse bile Bolu'da hiçbir zaman su sıkıntısı çekilmeyeceğini belirtti.
Yılmaz açıklamalarına şu şekilde devam etti: Şehre yönetici olarak geldiğimde bu şehir yeraltı suyu içiyordu ve bu su çok kireçliydi. Birde Çaygökpınar'dan gelen bir suyumuz vardı bu su da arsenikliydi. Bir şehrin bu suyu içmemesi gerekiyordu ve biz öncelikle İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisi'ni yaparak halkımızın hizmetine sunduk. Şu anda suyu Gölköy'den pompalarla arıtma tesisine basıyoruz ve arıttıktan sonra da bu suyu şehre veriyoruz. Su ile ilgili ilk etapta yaptığımız iş bu. Daha sonra baktık ki suyun %50'sinden fazlası kayboluyor ve ayrıca şebekedeki borular asbestli kanserojen madde içeren borulardan oluşuyor. Bu sebeple bizde yeraltı su şebekesini komple değiştirme kararı aldık. Şehre sıfırdan içme suyu şebekesini çektik ve bitirdik. Şu anda şehirde su ile ilgili üç tane şebekemiz bulunuyor. Birincisi Kökez Suyu Şebekesi, ikincisi sıfırdan çekilmiş bir içme suyu şebekesi ve son olarak henüz Avrupa'da bile bulunmayan, Türkiye'de ise fikri dahi olmayan kullanma suyu şebekesi. Kullanma suyu şebekesi itfaiyenin, cami ve tuvaletlerin birde park ve bahçelerin su ihtiyacını karşılamak için çekilmiş bir şebekedir. Yani para almadığımız yerlerdeki suları arıtılmış suyumuzdan vermemek için sıfırdan yeni bir kullanma suyu şebekesi çektik. Dediğim gibi bu proje Türkiye değil Avrupa'da bile şu anda bulunmuyor. Su kaynakları olarak da şu anda Çele Barajı'ndaki su bizim ve istediğimiz zaman bu suyu şehre alabiliriz. Ayrıca Karadere Suları'nın tamamına yakınını da aldık ve bu su da şişe suyu kalitesinde bir sudur. Yani kısaca biz Bolu'nun bir milyon nüfusuna yetecek kadar su kaynağını şimdiden sağlamış ve bunun tüm alt yapısını tamamlamış bulunmaktayız. Ayrıca şunu da iddia ediyorum, dünya susuzluk çekse bile Bolu hiçbir zaman su sıkıntısı çekmeyecektir.”
Üniversitelilerle birlikte gerçekleştirilen söyleşide daha birçok soruya cevap veren Başkan Yılmaz, Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili sorulan bir soru hakkında da detaylı açıklamalar yaptı. Yılmaz, Bolu'da Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili yapılacak çalışmalar hakkındaki açıklamasında da şu ifadelere yer verdi: Türkiye'de ilk defa bir hükümet inanılmaz bir karar aldı ve Türkiye'nin tamamında olası depremde tehlike arz edebilecek binaların tamamını yıkarak yerlerine yenisini yapacağız diyebildi. Böyle bir cesareti gösterebilecek başka bir ülke olacağını zannetmiyorum. Amerika bile Arizona depreminin yaralarını bu kadar büyük ve cesaret isteyen bir karar alıp da saramamıştır. Hatta bu karar dünyada hiçbir devlet adamının alabileceği bir karar değildir. Biz bu projeyi en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz ve bunun için de elimizden geleni yapacağız. Öncelikle bu proje kapsamında Bolu'da imar açısından sıkıntılı bölgelerden kurtulmak istiyoruz. Ayrıca bina yapmaya elverişli olmayan bölgelerimizi yeniden değerlendirip