Yeniçağa Belediye Başkanı Ahmet Kızıltan'ında katıldığı 40 ülkeden, hareket lideri, siyaset ve bilim adamı 70 katılımcıyı 2-3 Mart 2013 tarihlerinde Türkiye'de buluşturan Uluslararası Erbakan Sempozyumu sonuç bildirgesi açıklandı. Saadet Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu bildirgeyi dünya kamuoyuna açıkladı.
‘Yeni Bir Dünya ve Erbakan' temalı, Uluslararası Erbakan Sempozyum'un sonuç bildirgesinde ayrıca son dönemde İslam dünyasında yaşanan sıkıntılara da dikkat çekilerek yapılması gerekenler sıralandı. Sonuç Bildirgesi'nde dikkat çeken işte o 5 madde:
Başta Bangladeş, Filistin, Arakan, Suriye, Irak, Pakistan, Somali, Mali, Eritre ve Doğu Türkistan olmak üzere İslam coğrafyasının birçok yerinde işgal, baskı, zulüm ve iç karışıklıkların yaşandığı;
Yaşanan işgal, zulüm ve karışıklıkların durdurulması için Müslüman ülke liderlerinin ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın daha aktif olması gerektiği; Yine yaşanan bu işgal, zulüm ve karışıklıkların ancak ve ancak Müslümanların her türlü ırk ve mezhep taassubundan sıyrılarak ve bir bütün olarak hareket ederek çözülebileceği ve bu durumun bir mecburiyet olduğu; Müslüman ülkelerin bu zulümlerden kurtulabilmeleri için tek bir devlet gibi hareket etmeleri, bunun da ancak İslam Birliği'nin diğer kurum ve kuruluşlarıyla birlikte İslam Birleşmiş Milletleri'nin kurulmasıyla gerçekleşebileceğine vurgu yapılmış; Buna ulaşmak için Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın temelini attığı ve kurulacak olan İslam Birliği'nin merkezini teşkil eden D-8'lerin bir an evvel harekete geçirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
‘Türkiye'yi sekülerlerden daha iyi yönetirsiniz'
Sempozyuma Türkiye'den katılan Prof. Dr. Burhanettin Can, Erbakan'ın hem ulusal hem küresel sisteme isyan eden biri olarak niteleyerek, Erbakan'ı bir dahi olarak gördüğünü söyledi. Can, Erbakan hocayı bir dahi olarak niteliyorum. Bundan sonra gelecek cümle ise kendisi söylemiştir bir ‘dava delisi bir cihat delisi' Bir bilim adamı oluşla, bir cihat delisi olmak bir dava olmak arasındaki geniş alanı elbette ki anlamak zordur. ‘Öldükten sonra malı ve canıyla anılan bir mümin olarak anılmak isterim' ifadesi ile bu günkü gençler Erbakan hocanın ‘Allah' demenin yasak olduğu bir ortamda olaya bu gün bakmak yanlış olur” dedi.
Prof. Can, Milli Görüş kavramı Erbakan hocanın kafasında toplanmış bir kimliktir” diyerek, bunu anlamanın Türkiye'de zor olduğunu söyledi. Can, Türkiye'de 70 yıldır uygulanan gayri milli bir sistemin oluşturduğu insan unsurunun eğittiği insan laik seküler kavramlara göre şekillendiği bir yerde bunu anlamak zordur” dedi.
“Erbakan'ın kullandığı kavramları Türkiye'nin laik sekülerleri anladığı için karşı çıktı ama ortada olan kesim anlamadı” diyen Can, şunları söyledi: Onun gibi bir akademisyenin bu kadar karmaşık konuları en sade vatandaşın seviyesine indirgeyerek anlatması dehasının bir ürünü. Erbakan hoca o perdenin arkasına nüfuz ederek, gösterilmek istenen ile gösterilmek istenmeyenin arasındaki farkı söyledi. Müslüman kimlikli insanları Adalet Partisi tabanından aldı, siz Türkiye'yi ‘yönetebilirsiniz' dedi. ‘Hem de Türkiye'yi sekülerlerden çok daha iyi yönetirsiniz' dedi”
İslam Birliği'nin fikir babasıydı
Tacikistan İslami Uyanış Partisi Genel Başkanı Muhittin Kebiri ise Erbakan'ın İslam Birliği fikrinin babası olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında Erbakan hoca büyük düşünürlerin de söylediği bu düşüncenin içerisine dolduran ilk kişidir. Sadece karar alan değil konuyu ciddi düşünen ve eyleme dönüştüren bir lid