Özel Çağsu Hastanesi Psikiyatr Uzmanı Mustafa Serkan Eröz, İntihar olayları günümüzde o kadar popüler oldu ki, günümüzde TV dizilerini de incelecek olsanız her dizide 3-5 bölümde birileri intihar ediyor“ dedi. Eröz, TV dizilerinin farkında olmadan insanları intihara özendirdiğini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Özel Çağsu Hastanesine göreve başlayan Psikiyatr Uzmanı Mustafa Serkan Eröz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eröz, son günlerde sayısı oldukça artan ve toplumun en büyük sorunlarından biri olan intihar olayları ile ilgili yaptığı açıklamada, intihar ile intihar teşebbüsünün karıştırıldığını bildirdi. İlk olarak, intiharların nedenlerinin araştırılması gerektiğini anlatan Eröz, Ama bu vakaları topluca değil de ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Her insanı bir birey araştırmak gerekiyor. Her intiharın altında yatan kendine has nedenleri var. Ama genel olarak toplumda en büyük neden depresyon, onun dışında şizofrenide de intihar oranları normal bireylere göre çok daha fazla” şeklinde konuştu.

Eröz, tolumun bütününe bakıldığında insanların, ekonomik durumları kötüleştikçe, moral bozuklukları ve depresyon oranları arttıkça intihara teşebbüs ettiğini ifade eden Eröz, intiharın en büyük nedeninin depresyon olduğunu belirterek, hiç kimsenin durup dururken kendisine zarar vermek istemediğini söyledi. Eröz, intihar ile intihar teşebbüsünün birbirinden çok farklı şeyler olduğuna dikkat çekerek, İntihar teşebbüslerine bakacak olursanız, acil servislere bakarsanız, sürekli genç kızlar, sevgilisinden ayrılanlar ya da ailesi ve işi ile sıkıntısı olanlar. Bunlar intihar girişimi kapsamında değerlendiriliyor. Bunların hangisinin teşebbüs hangisinin gerçekten intihar olduğunu iyice ayırt etmek lazım. İntihar olayları günümüzde o kadar popüler oldu ki, günümüzde TV dizilerini de incelecek olsanız her dizide 3-5 bölümde birileri intihar ediyor. TV dizileri intiharı farkında olmadan özendiriyorlar” dedi.

İntihar teşebbüslerinin çoğunun, karşı taraftan bir kazanç ya da çıkar amacıyla gerçekleştiğine dikkat çeken Eröz, Bu kazançlar çok farklı oluyor. Eşinin etkisini tekrar çekmek, erkek arkadaşı ile tekrar barışabiliyor. Ya da borcunu sildirebiliyor. Borcunu sildirmek için çatıya çıkanlara ya da diğer türden isteklerle intihar etmek isteyenlere aldanmamak lazım. Adamın borcunu ödersin adam yarın başka bir sebeple çıkar ve intihar teşebbüsü ile gözdağı vermeye çalışabilir” ifadesini kullandı.

“İntihar” ve intihar teşebbüsü” terimlerinin birbirinden ayrılması gerektiğinin altını çizen Eröz, şunları söyledi: Halk genelde bunarlı bilmiyor. Ya da aynı gibi değerlendiriyor. İntihar ile intihar teşebbüsü birbirinden çok farklı şeyler. Gerçek intiharlar apayrıdır. Böcek ilaçları ile fare zehirleri ile intihardan tutun, karbonmonoksitten, en son ilaç içmelere kadar gider. Ama intihar teşebbüslerinde basit 2 tane aspirin için de ben intihar ettim diyip akşam acil servise getirilebiliyor. Ama öyle vaklar var ki, adam ya da kadın kendini iple evinin tavanına asıyor ya da fare ilacını bilmem ne kadar kullanıyor. Asıl intihar olayları bunlardır.” Aileler intihar olaylarını gizliyor” Haber Merkezi