İl Sağlık ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Arık, Dünya Sigara Bırakma Günü'nde tüm sigara içenleri sigarayı bırakmaya davet etti. Arık, Türkiye'de tütünle mücadele konusunda yapılan uygulamaların birçok ülke tarafından örnek alındığını söyledi.

İl Sağlık ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmet Arık, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada tütünle mücadelede örnek alınan bir ülke olduğumuzu söyledi. 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun getirdiği uygulamalar sayesinde ülkemiz adına sigara kullanımı ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır” diyen Arık açıklamasını şöyle sürdürdü. Dünya Sağlık Örgütü tarafından takdirle karşılanan tütünle mücadele konusundaki uygulamalarımız, birçok ülke tarafından örnek alınmaktadır. Sigara paketleri üzerine eklenen resimler, sigaraya uygulanan yüksek vergiler, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri desteği ile yürütülen sigara bırakma kampanyaları bu mücadele konusunda yapılan çalışmalardan bir kaçıdır.

Tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra insanların sağlığını tehdit eden ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı; aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Her yıl dünyada yaklaşık iki buçuk milyon kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatım kaybetmektedir. Her yıl 9 Şubat, sigaranın zararları konusunda bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır. Bir hastalık türü olan sigara bağımlılığından kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının tıbbi desteğine de ihtiyaç vardır ve bu desteği almak işi çok kolaylaştırmaktadır.

Bu amaçla sigarayı bırakmak isteyenler Alo 171 hattı kanalıyla hastanelerde Göğüs Hastalıktan, psikiyatri ve KETEM ünitelerine randevu alarak başvurularını yapabilirler. Mart ayında da bu polikliniklerimize başvuran kişilere uygun olduğu durumda ücretsiz ilaç yapılacaktır” Haber Merkezi