Geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye'deki Termal turizm merkezi sayısı 82'ye yükseldi. Bu kararla Termal turizm merkezi sayısını 9'a çıkaran Kütahya, en fazla Termal turizm merkezine sahip il oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl sonuna kadar 33 ilde toplam 79 Termal turizm merkezi bulunuyordu.
Resmi Gazete'de 20 Ocak'ta yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile İzmir'de Bayındır, Sakarya'da Taraklı ilçeleriyle Kütahya'da merkeze bağlı Ortaca köyü de Termal turizm merkezi ilan edildi ve merkez sayısı 82'ye yükseldi.
"Emet", "Emet-Günlüce", "Gediz-Ilıcasu", "Gediz-Murat Dağı", "Hisarcık-Esire", "Merkez-Ilıca Harlek", "Merkez-Ortaca", "Simav-Eynal, Çitgöl ve Naşa", "Tavşanlı-Göbel" olmak üzere toplam 9 Termal turizm merkezine sahip Kütahya, merkez sayısı en fazla olan il konumunda bulunuyor. Kütahya'dan sonra en fazla merkeze sahip iller, Balıkesir (8), İzmir (6), Manisa (5) ve Denizli (5) olarak sıralandı.
Kütahya dışındaki illerde yer alan Termal turizm merkezleri şöyle: "Balıkesir (Balya-Şifa, Bigadiç-Hisarköy, Edremit-Güre, Gönen-Termal, Gönen-Ekşidere, Manyas-Kızık, Sındırgı-Hisaralan, Susurluk-Kepekler), İzmir
(Balçova, Bayındır, Dikili, İnciraltı, Seferihisar-Doğanbey), Afyonkarahisar
(Heybeli, İhsaniye-Gazlıgöl, Ömer Gecek, Sandıklı-Hüdai), Çanakkale
(Ayvacık-Tuzla, Çan-Etili-Tepeköy, Ezine-Kestanbol, Yenice-Hıdırlar), Manisa
(Kula-Emir, Salihli-Kurşunlu, Turgutlu-Urganlı, Demirci-Hisar), Yozgat
(Boğazlıyan-Bahariye, Sarıkaya Gelişme Alanı, Sarıkaya, Sorgun), Ankara (Haymana, Kızılcahamam, Kızılcahamam-Seyhamamı), Denizli (Akköy-Gölemezli, Buldan-Tripolis, Termal), Erzurum (Ilıca, Olur-Ilıkaynak, Pasinler), Sivas (Kalkım Balıklı Kaynak, Kangal-Balıklıçermik, Sıcakçermik), Aydın (Buharkent, Tralleis), Bursa
(Dağyenice, Mustafakemalpaşa-Tümbüldek), Eskişehir (Kızılinler, Mihalgazi-Sakarıılıca), Sakarya (Akyazı-Kuzuluk, Taraklı), Samsun (Havza-25 Mayıs, Havza-Kaplıca), Uşak (Banaz-Hamamboğazı, Örencik), Yalova (Armutlu-Termal, Yalova-Termal), Amasya (Terziköy), Ağrı (Diyadin-Köprü Yılanlı Davut Çermikleri), Bingöl (Ilıcalar), Bolu (Karacasu), Diyarbakır (Çermik), Kocaeli (Gölcük-Yazlık), Konya (Ilgın), Nevşehir (Kozaklı), Niğde (Çiftehan), Osmaniye (Haruniye), Rize
(Çamlıhemşin-Ayder), Tokat (Reşadiye-Zinav)"
Merkezlerden 7'si ise Yozgat-Kırşehir, Aydın-Denizli, Denizli-Burdur, İzmir-Manisa, Kırşehir-Ankara-Aksaray, Niğde-Aksaray, Elazığ-Tunceli illerinin sınırlarında kaldığı için birlikte Termal turizm merkezi ilan edildi.