Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Vahit Türk tarafından ‘Türkiye'de Türk Karşıtlığı' başlıklı konferans verildi. Programa Türk Ocakları üyeleri ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

“SANKİ TÜRK OLMAK BU MEMLEKETTE SUÇ”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program Türk Ocakları Bolu Şube Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Hamdi Zenginbal'ın açılış konuşmasıyla devam etti. Zenginbal, Konu ‘Türkiye'de Türk Karşıtlığı'. Hocam bu konuyu bize verdiğinde kendimi ilk etapta başka bir ülkede hissettim yani Türkiye'ye Türk karşıtlığı yani Türkiye'deyiz. Ama ne yazık ki güzelim cennet vatanda Türkiye karşıtı olan gruplar peydahlandı. Rahmetli babaannem ‘Oğlum bu Bolşeviklerden çok çektik. Birde Ermenilerden. Aman bu vatanı Bolşeviklerden ve Ermenilerden muhafaza et. Allah bu Türk Milleti'ne zeval vermesin. Dirliği, birliği kutlu olsun' derdi. Ben Rize'nin Ardeşen İlçesi'nde dünyaya geldim. Bir Laz Ailenin çocuğuyum. Lazca biliyorum. Gençliğimde bu Bolşevik dediği babaannemin gruplar 2 tane dergi çıkarıyorlar. Lazcada duy ve beni hayal et anlamına gelen derginin editörlerine baktığımda hiç biri Laz değil. İşlenen tema Doğu ve Güneydoğu'daki temanın aynısı. Ama bu maya tutmadı. Niye Doğu Karadeniz'de Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi mayası sağlam insanlar var. Evet ben Lazım. Oğuz Boyu'na mensubum. Rahatlıkla şunu söylüyorum. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Allah bu bedenden bu canı çıkarmadığı müddetçe varlığım Türk varlığına hizmet etmekle geçecek. öyle bir duruma getiriyorlar ki sanki Türk olmak bu memlekette suç” diye konuştu.

Türk Ocakları Bolu Şube Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Hamdi Zenginbal'ın konuşmasından sonra İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Vahit Türk tarafından ‘Türkiye'de Türk Karşıtlığı' başlıklı konferans verildi.

“ÇOK ERKEN DEVİRLERDE DEVLET KURMA YETENEĞİNİ KEŞFETMİŞ”

Profesör Doktor Vahit Türk, Türkler konar göçer hayat yaşayan, yani dilinde sınır kavramı olmayan bir topluluk. Türkçe'de başlangıçta sınır kelimesini karşılayan bir kelime yoktur. Sınır Rumca'dan alınmıştır. Hudut Arapça'dan alınmıştır. Türkçe'de bunu karşılayan bir kelime yok. Ne zaman oldu bu kelime Anadolu'ya gelince etrafımız sınırlanınca oldu. Yani sınırı tanımayan bir topluluk. Atı var silahı var ve sınırı tanımayan bir topluluk var. Nüfusu çok kalabalık değil. Fakat idare etme yeteneğini çok erken keşfetmiş. Çok erken devirlerde devlet kurma yeteneğini keşfetmiş. İdareci bir topluluk. Silahı olan ve devrin en büyük süratli vasıtasına sahip olan bir topluluk” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi