Türk Tarım Orman-Sen Bolu İl Başkanı Ahmet Caner, yayınladığı basın açıklamasıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan Rotasyon çalışmalarına tepki gösterdi. Caner tarafından yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
13 Ekim 2013 tarih ve 28794 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmelik” bahse konu kurum çalışanlarından; başta Orman Mühendisleri, Şube Müdürleri, Saymanlar, Şefler ve Orman Muhafaza Memurları v.b. kadrolarda çalışan kamu çalışanları için sürgün haline dönüşmüştür. Yapılan yönetmenlik; bahse konu kurum çalışanları arasında ayrımcılığın en had tanımaz noktalarındaki uygulamalara kılıf edilmeye çalışılmaktadır.
Adı geçen yönetmeliğin pek çok maddesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemi ile Sendikamızca; Danıştay'da açılan davamız, 2. Dairede 2013/11060 esasında devam etmekte olup, aldığımız bilgi çerçevesinde Yürütmeyi Durdurma talebimizle ilgili Karar verilmiş ancak yazım aşamasında olduğu için henüz yayınlanmamıştır.
Ayrıca 17.08.2012 tarih ve 28387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Muhafaza Memurlarının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile yine Danıştay 2. Dairede, 2012/9534 esasında yürütülmekte olan davamızda, Yönetmeliğin bölge düzenlemelerini içeren, EK-1 sayılı cetvelinin yürütmesinin durdurulmasına Karar verilmiştir.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından rotasyona tabi personelin atanabileceği kadroların, kişilere ait özel ERP'lerinde de yayınlanması işlemi 16.05.2014 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü Resmi internet Sitesinde duyurularak gerçekleşmiş ve burada yapılan duyuru incelendiğinde üyelerimizin ve kamu çalışanlarının şahsi durumları ile ilgili olarak aşağıdaki yanlış uygulamalar, eksik bilgilendirmeler, ayrımcılıklar ve hukuksuzluklar tespit edilmiştir.
1. Yönetmeliğin 17 nci maddesinde yer değiştirme (tayin) dönemleri; Ocak ve Ağustos ayları olarak belirlendiği halde, yapılan tayin işlemleri bu günlerde gündeme getirildiği ve mayıs sonuna kadar tercihlerin yapılması hususunda personelin zorlanması, çok kısa zamanda tayinlerin de yapılacağı gerçeğini ortaya çıkarmaktadır.
2. Yer değiştirmeye tabi olacak personel, yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilmesine rağmen, bu Yönetmelikte sayılmayan, 17.08. 2012 tarih ve 28387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Muhafaza Memurlarının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine tabi personelin de bu yönetmenlik kapsamında tayin edilecek personel sınıfına dahil edildiği görülmektedir.
Bu değerlendirme dikkate alındığında; Orman Genel Müdürlüğü çalışanlar arasında yapmış olduğu hukuksuz ayrıştırmaya, yeni yönetmenlikle hukuksuz kılıf aramaktadır.
Bu yönetmenlik çerçevesinde tayin işlemi gerçekleşecek personelin; eş durumu, sağlık durumu, eğitim mazereti ve sendika yöneticisi veya temsilcisi olması gibi kanuni mazeretlerinin dikkate alınmadığı görülmektedir.
3. bu Yönetmenlikte; Vekaleten yada tedviren görev yapan bazı Müdürlerin, Müdür Yardımcılarının, Saymanların, (86 ncı madde kapsamında) görev alanlarının tayin olacaklar açısından tercihe kapatılması, ilan edilen listelerde hiç gösterilmemesi, vekil yada tedvir görev yapan yandaş idareci personelin ödüllendirildiği ve korunduğu; böylece kamu idarecileri açısından Tedvir-Asil ayrışmasına yeni zeminler hazırlandığı görülmektedir.
4. 17.08. 2012 tarih ve 28387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Muhafaza Memurlarının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin EK-1 sayılı cetvelinin yürütülmesinin durdurulması ile birlikte bu Yönetmeliğin uygulanma kabiliyetinin kalmamış olmasına rağmen bu Yönetmeliğe tabi olan ve yürütmenin durdurulması Kararından önce 2013 yılında rotasyona tabi tutulan O