Türk Kızılayı Bolu Şubesi bağışçıları ile birlikte Soylu Otelde iftar programı gerçekleştirdi. İnsanlar bir yandan yemeklerini yerken diğer taraftan da Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge Sorumlusu Doktor Hakan Bahadır Bozkurt ve Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka'nın, Kızılay faaliyetleri ile ilgili konuşmalarını dinledi. Seminer niteliğinde geçen iftar programında çok yararlı bilgiler paylaşıldı.

HABER: EMRAH ÖGET

Türk Kızılayı Bolu Şubesi, çok anlamlı bir iftar programının altına imzasını attı. 11 Haziran Kızılay'ın kuruluş yıldönümü ve 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları gününü bir iftar programında birleştirerek, bağışçılar için bir madalya töreni düzenlendi. Toplumu bilinçlendirmek için Kızılay'ın faaliyetleri ile ilgili de çok yararlı bilgiler verilirken iftar programı bir seminer havasında geçti. İftar Programında Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge Sorumlusu Doktor Hakan Bahadır Bozkurt ve Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka'nın, Kızılay ile ilgili bilgi veren konuşmalarını sizler için derledik.

“YILDA 2 MİLYON ÜNİTE KAN BAĞIŞI TOPLANMAKTADIR”

Türk Kızılayı'nın kan hizmetleri faaliyetlerinden bahseden Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge Sorumlusu Doktor Hakan Bahadır Bozkurt, Kızılay savaşta yaralı askerlere hiçbir ayrım gözetmeksizin yardımcı olmak amacıyla kurulmuş, kuruluş tarihi olan 1868 yılından bu yana geçen 147 yıl boyunca tüm ihtiyaç sahiplerine din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin yardım elini uzatan bir kuruluştur. Kızılay'ın kan hizmetleri ile ilgili macerası 1953 yılında başlıyor. Bu tarihte Kızılay'ın bünyesinde bir kan yardım biriminin oluşturulması kararlaştırılıyor, İstanbul ve Ankara'da olmak üzere Kızılay ilk kan merkezlerini hizmete sokuyor. 1957 yılında 3000 ünite ile başlayan kan macerası günümüzde 2 Milyon üniteye yaklaşmış durumda. Kızılay bugün tüm Türkiye genelinde 17 bölge kan merkezi, 60'ın üzerinde kan bağış merkezi ve 2 binin üzerinde personeli ile yılda 2 Milyon ünite kan bağışı toplamaktadır” dedi.

KİMLER KAN BAĞIŞI YAPABİLİR?

Kimlerin kan bağışı yapabileceğinden bahseden Bozkurt, Herhangi bir hastalığı olmayan, ağırlığı 50 kilonun üzerinde olan her sağlıklı bireylerden kadınlarda yılda 3 kere, erkeklerde ise 4 kere olmak üzere Kızılay'ın kan merkezine kan bağışında bulunabilirler. Türk Kızılay'ına bağışladığınız bir ünite kanı biz kendi laboratuvarlarımızda çeşitli işlemlerden geçirerek üç farklı ürün elde ediyoruz. Yani siz kan bağışçısı olarak bir ünite kan bağışladığınız zaman bundan 3 farklı hasta faydalanabiliyor. Bir ünite kan bağışlayarak üç farklı hastaya yardımcı olmuş olabiliyorsunuz” bilgilerine yer verdi.

KAN VERME SÜRECİ

Kan verme sürecinden bahseden Bozkurt, 1997 yılında Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla zorunlu hale gelen kan bağışçısı sorgulama formumuz var. Bağışçımız bunu dolduruyor, doldurduktan sonra kayıt işlemleri yapılıyor ve arkasından Kızılay'ın hem kan merkezlerinde hem de gezici kan bağış araçlarında bulunan hekimlerin kontrolünden geçiyor. Arkasından bağış öncesinde kişide yeterli miktarda kan olup olmadığını test ediyoruz ve daha sonra kan bağışına geçiliyor. Toplam 10 dakikayı bulmayan bir süreçtir” diye konuştu.

BOLU'DA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR

Kan bağışı ve kök hücre faaliyetleri ile alakalı Bolu'da gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Bozkurt, 2014 yılı içerisinde biz Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi olarak Bolu il ve ilçelerinde 200'ün üzerinde gezici kan bağışı organizasyonu gerçekleştirdik ve sabit kan alma birimimizin de burada kabul ettiği bağışlarla birlikte 2014 yılında 7500 ünite kan bağışını Bolu'da topladık ve hastanelerin hizmetine sunduk. 2015 yılının henüz 6 aylık bölümüne bakacak olursak yine 100'ün üzerinde gezici kan bağışı organizasyonu sağladık, kan merkezinde sağladığımız bağışlarla birlikte 4000'in üzerinde kan bağışını yine gönüllü vatandaşlarımızdan alıp işlemlerden geçirerek bu bölgedeki hastanelerde tedavi bekleyen hastalarımız için kullandık dedi.

KÖK HÜCRE BAĞIŞI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
Kısaca kök hücre bağışları hakkında da bilgiler veren Bozkurt, Türk Kızılay'ı her ne kadar 1950'li yıllardan beri kan hizmetlerini yürütmekteyse de son 2 yıldır kök hücre faaliyetlerini de Sağlık Bakanlığı ile ortak bir şekilde yürütüyor. 2013 yılında bir protokol imzalandı, onun sonucunda çeşitli alt yapı çalışmalarıyla Türk Kızılay'ı son bir yıldır tüm Türkiye'de gönüllü bağışçılardan kök hücre bağışını da kabul ediyor. Sisteme kök hücre bağışçısı kazandırmamız ne için bu kadar önemli sorusunu şöyle cevaplandırabiliriz ki, bir çok hastalıkta hastalarımız maalesef ki kök hücre bağışına ihtiyaç duyuyorlar. Bunların arasında kemik iliği kanserleri, lenfamalar, çeşitli bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar gibi bir çok durumda kişi muhakkak kök hücre nakli beklemek zorunda kalıyor. Kök hücre bağışı kan bağışından biraz farklı olarak kan bağışında yaş sınırı 60-65 ve hatta bazen acil durumlarda 70'e kadar olabilirken kök hücre bağışçısı olmak için üst yaş sınırımız 50. Kişide hepatit hastalıklarının taşıyıcısı olmaması ve herhangi bir kanser tanısı konmamış olması gerekiyor. Bu özellikleri taşıyan herkes kök hücre için bağışlarını Kızılay'a verebilir. Kök hücre bağışçısı olmak için biraz önce belirttiğimiz formu doldurmaları gerekiyor, 3 tüpe az bir miktar kan örneği alınıyor. Daha sonra bu örnekler Kızılay tarafından çeşitli laboratuvarlarımızda çeşitli testlerden geçiyor ve ayrıca Sağlık Bakanlığı'na da gönderilerek doku testlerinin de yapılması sağlanıyor. Yapılan ilk değerlendirmelerde istenen düzeyde bir klinik uyum sağlanırsa bu kez 2. aşama başlıyor. Biz yaptığımız testleri tekrar gerçekleştiriyoruz, yine Sağlık Bakanlığı'mız tarafından yeni düzey klinik uyumluluk testleri gerçekleştiriliyor. Bunlarda da bir problem çıkmazda bu sefer kök hücre nakli bekleyen hasta için uygunluğa sahip olan bağışçımızdan kök hücre alma işlemleri başlıyor” şeklinde konuştu.

“TÜRK MİLLETİNİN YÜZÜNÜ AĞARTIYOR”

Ben böyle iyilik dolu bir havayı bulmuşken, sizleri yakalamışken Kızılay hakkında birkaç şeyden bahsetmek istiyorum diyerek söze giren Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka, Türk Kızılay'ı 147. yılını doldurdu. Gelinen noktada sadece ülke sınırları içerisinde değil tüm Dünyada örnek teşkil edebilecek bir hareket olarak Türk milletinin yüzünü ağartıyor. Bütün bunları yaparken sizlerden destek alarak yapıyor. 700'ü aşkın şube ve 12 bini aşkın gönüllü yönetim kurulu üyesi ile ülkemizin en büyük sivil toplum hareketi. Ama biliyoruz ki Kızılay'ın asıl sahibi ihtiyaç sahiplerinin ta kendisi. Evet Kızılay 1868'de kurulmuş ama bizim köklerimizden gelen, inançlarımızdan kaynaklanan bazı özelliklerimiz var. Bu millet asırlarca şefkatle, maneviyatla yoğurulmuş yüzyıllar öncesinden toplumu birbirine yakınlaştıran, komşusu aç iken tok yatamayan anlayışımız Türk Kızılay'ının temellerini oluşturmuştur. Bu iyilik hareketi artık yalnızca sınırlarımız içerisinde değil Dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerinin yanında olmayı görev biliyor. Öyle ki, son yıllarda yurtdışı insani yardım oranları incelendiğinde Türkiye ilk sıralarda yer almayı başarmıştır” ifadelerine yer verdi.

“BU MİLLETİN TÖRESİNE VE İNANCINA YAKIŞMAZ”

Ülkemize sığınan yabancı uyruklu insanlarla ilgili açıklamalarda da bulunan İka, Komşu ülkelerde meydana gelen bazı insani sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Bu insanların ülkemize sığındıkları oldukça güncel bir konu. Belki çok fazla düşünmeden verdiğimiz tepkilerle bu insanlara Devletçe yaptığımız yardımları eleştirebiliriz. İlimizde de çok sayıda geçici sığınmacı statüsündeki insanlara yardım yapmaktayız. Ana felsefemiz insana yardım etmek. Bu insanlarla çok değil 100 yıl önce aynı imparatorluğun ortak halkı olduğumuzu lütfen unutmayalım. Aynı medeniyetin simgesi olduğumuzu da hatırlatmakta fayda görüyorum. Bir yanda Misak-ı Milli sınırlarımızdan bahsederken, diğer yanda o bölge halkını göz göre göre ölüme terk etmek bu milletin töresine ve inancına yakışmaz” dedi.

“KEMİK İLİĞİ ÖRNEĞİ VERMEK ORGAN BAĞIŞI YAPMANIN BİREBİR AYNISIDIR”

Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka Şu sözler ile konuşmasına bitirdi, Kan bağışının benim için ayrı bir önemi vardır, çünkü bizim inancımızda bizden yardım talep edilmeden yardım etmek, en güzel yardım şeklidir. Sizler kan bağışı yaparken o kanın kime gideceğini, ne zaman gideceğini, nasıl gideceğini bilmeden kan bağışı yapıyorsunuz. Bizim milletimizin asıl yardım şekli zaten budur. İsimlerimiz benzeyebilir ama bize ait olan bir şey var ki vatandaşlık numarası. İşte kemik iliği dokularımızda çok nadir bir benzerlik gösterir, aynı bizim kimliğimiz gibidirler. Sizlerden aldığımız kemik iliği örnekleri ile sizin doku gruplarınızı tayin ediyoruz ve sizden bu konuda yardım istiyoruz. Çünkü kemik iliği örneği vermek organ bağışı yapmanın birebir aynısıdır. İnşallah Zeynep kızımız içinde uygun ilik bulunur ve inşallah Bolu bölgesi tüm Türkiye'ye örnek bir bağış sergileyecek”