18. Kadın İşçiler Kurultayımızda buluşan ve 200 kadar Bolu Türk Metal Sendikası üyesi olan toplam 8 bin Türk Metal üyesi, tek yürek, tek ses haykırdı.
“Başkan nerede biz oradayız…”
18. Kadın İşçiler Büyük Kurultayına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımlarıyla Büyük Anadolu Otel Kongre Merkezi'nde toplandı. Türkiye'de örgütlü bulunduğu iş yerlerinden gelen 8 bin kadın metal işçisi Kadın İşçiler Gününde Genel Başkanı Pevrul Kavlak'a yanınızdayız” mesajı verdi. Kadın işçiler Genel Başkan Türk Metal- MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecine dair açıklamalarının ardından uzun süre Başkan nerede biz oradayız” sloganı ile karşılık verdi. Genel Başkan Pevrul Kavlak 8 Mart'ın anlam ve önemine dikkat çektiği konuşmasında Toplu Sözleşme sürecimiz ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kavlak konuşmasında metal işçilerinin iyi bir sözleşmeyi hak ettiklerini vurgulayarak şunları söyledi;
Metal sektöründe kar patlaması yaşanıyor. Sektörün ileri gelenleri, 2013 bizim yılımız olacak” diyor. Bizim kimsenin kazancında, karında gözümüz yok. Allah daha çok versin… Ama biz de 2013 bizim yılımız olsun” diyoruz. Bu yıl da biz şampiyon olmak istiyoruz. Biz bunu fazlasıyla hak ediyoruz. Ama biz hak dedikçe, onlar yok diyor. Buradan sektörün patronlarına sesleniyorum: Eğer, 2013 bizim yılımız olursa, sizin de yılınız olur. Yoksa 2013; ne sizin ne de bizim yılımız olur… Vallahi, billahi zarar ziyan yılı olur.
Genel Başkan Pevrul Kavlak Türk Metal'in kadın işçilerin sorunlarına yönelik yaptığı çalışmalara değindi ve maalesef kadınlarla ilgili istatistiklerin üzücü olduğunu” şu sözlerle ifade etti:
Sendikamız, bu kurultayları tam 18 yıldır, çalışan kadınlarımızın sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenliyor.
Biz sadece çalışan kadınlara değil, üyelerimizin eşlerine yönelik olarak düzenlediğimiz Aile Kurultayları ile de sosyal sendikacılık anlayışına öncülük yapıyoruz. Yurdumuzun her köşesinde eğitimler, toplantılar düzenliyoruz. Ancak bütün bu toplantılar içinde en üzücü, en karamsar konuşmalar hep Kadın İşçiler Kurultaylarında yapılıyor.
Dünyanın hemen hemen her yerinde kadınlarla ilgili tablo gerçekten karanlık… Hele yoksul ülkelerde kadının mahkûm edildiği tablo çok daha karanlık. Size buradan mutlu, umutlu sözler söylemek isterdim. Ancak rakamların soğuk yüzü, buna izin vermiyor.
Kadın işçiler günü için tertiplenen 18 Kadın İşçiler Büyük Kurultayımıza örgütlü bulunduğumuz işyerlerinden gelen 8000 kadın metal işçisi katıldı. Coşkunun, birlikteliğin ve kararlılığın damgasını vurduğu kurultayda aynı zamanda çalışma hayatı zirvesi de oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, çok sayıda sendika başkanı, sivil toplum örgütü, işveren ve işveren temsilcisi, bürokrat, milletvekili ve basın mensubu katıldı.
Ayrıca Kurultayımıza 12 yabancı ülkeden sendika başkanı, 100'ün üzerinde yabancı kadın işçi katıldı. Kadın İşçiler Kurultayımız büyüklüğü ve kapsamı itibariyle Türkiye'nin tek Kadın İşçiler Kurultayıdır.